Start bouw van The BaanTower in Rotterdam

Op maandag 27 november is het startsein gegeven voor de bouw van The BaanTower in Rotterdam. In The BaanTower komen 427 huurwoningen, waarvan 30% in het betaalbare segment vallen. De bouw wordt gerealiseerd door Rotterdamse ontwikkelaar RED Company en Redevco, een van de grootste particuliere stedelijke vastgoedbedrijven. Samen met Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen), ABN AMRO en andere partners werd het start van de bouw feestelijk ingeluid.

The BaanTower, een opvallende 159 meter hoge toren, verrijst in het hart van het dynamische Baankwartier in Rotterdam. De toren is ontwikkeld door RED Company en ontworpen door Powerhouse Company en wordt een van de meest duurzame woontorens van de stad. Met een weelderig groen dakterras draagt het ontwerp bij aan de biodiversiteit. Een uitgebreid aanbod aan slim ontworpen appartementen, variërend van compacte studio’s tot eengezinswoningen en penthouses, wordt aangevuld met unieke voorzieningen.

In The BaanTower kunnen alle bewoners straks ontspannen op het dakterras met zwembad, wandelen door de daktuin, gebruikmaken van de fitnessfaciliteit, werken in de bibliotheek, of events organiseren in de gemeenschappelijke woonkamer. Bovendien hebben bewoners de optie om een gastenappartement te reserveren voor vrienden en familie. Wethouder Chantal Zeegers, Gemeente Rotterdam: “The BaanTower is niet alleen bijzonder voor wat betreft het aantal woningen dat gerealiseerd wordt op een schitterende plek in de stad, maar ook op het gebied van de kwaliteit van de woningen. En dat in combinatie met een ontzettend duurzaam gebouw. Het is goed om te zien dat hier wordt doorgezet met bouwen van de toekomst.”

RED Company en Redevco delen de overtuiging dat mixed-use woonontwikkelingen een sleutelrol spelen in de toekomst van steden. Ondanks de uitdagende marktomstandigheden van de afgelopen maanden, zetten RED Company en Redevco nu in op de bouw van betaalbare en hoogwaardige woningen met gemeenschappelijke voorzieningen. Op die manier willen zij een bijdrage leveren aan een duurzaam, sociaal en inclusief Rotterdam.

Nanne de Ru, founder van RED Company: “De vraag naar duurzame en betaalbare woningen neemt alleen maar toe. Daarom is het van cruciaal belang dat projecten als The BaanTower gerealiseerd worden, om ervoor te zorgen dat mensen een betaalbare woning in de binnenstad kunnen vinden. Een goede samenwerking met publieke en private partijen is daarvoor essentieel. Zonder een goede samenwerking met de gemeente Rotterdam en onze partners hadden wij deze mijlpaal niet kunnen bereiken. Wij zijn trots dat wij eindelijk kunnen beginnen met de start van dit project op zo’n unieke, centrale plek in Rotterdam.”

Herman Jan Faber, hoofd Business Development bij Redevco: “The BaanTower is een tastbaar voorbeeld van Redevco’s Urban Living-strategie, gericht op het realiseren van de nieuwe generatie huurwoningen in heel Europa. The BaanTower staat niet alleen voor een nieuwe mijlpaal in de Rotterdamse skyline, maar ook voor een veelbelovende stap in de richting van een meer evenwichtige en duurzame stedelijke leefomgeving. Ik ben trots om aan het begin van dit prachtige project te staan, en ik kijk uit naar de positieve impact die The BaanTower de komende jaren op de omgeving gaat maken.”

The BaanTower kent een bijzonder duurzaamheidsconcept, in lijn met de principes van de ‘Trias Energetica’: minimaliseer de totale energievraag, gebruik voor de resterende vraag duurzame bronnen en pas indien nodig efficiënt energie uit andere bronnen toe. Een innovatief warmte- en koudeopslag (WKO) systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van ondergrondse watervoerende lagen om warmte op te slaan en terug te winnen voor verwarming en koeling. De toren is daarnaast uitgerust met PV-panelen om groene energie op te wekken. Naast de gemeenschappelijke daktuin hebben de meeste appartementen een eigen buitenruimte. Flexibiliteit in plattegronden zorgt voor dat de appartementen in The BaanTower kunnen worden aangepast op basis van veranderende woonwensen in de toekomst. Het groene dak dient als maatregel tegen hittestress, bevordert biodiversiteit en verbetert de luchtkwaliteit in de omgeving.

Het innovatieve duurzaamheidsconcept behaalde een van de beste MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) scores van Nederland, wat een uitzonderlijke prestatie is voor hoogbouw. Dit succes heeft geresulteerd in een Groenverklaring, een certificering voor duurzame gebouwen afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. ABN AMRO Groenbank erkende deze mijlpaal door een Groenlening van 64 miljoen euro toe te kennen, als belangrijk onderdeel van de totale financiering, voor de realisatie van The BaanTower.

The BaanTower wordt naar verwachting in 2026 opgeleverd.