Universiteits bibliotheek

Amsterdam

Opdrachtgever
Universiteit van Amsterdam
Architecten
MVSA Architects
Buro van Stigt
Functie
Universiteitsbibliotheek
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

nieuwe bibliotheek verbindt twee monumentale panden

In opdracht van de Universiteit van Amsterdam wordt een nieuwe universiteitsbibliotheek gerealiseerd op het voormalige Binnengasthuisterrein. De nieuwe bibliotheek wordt gehuisvest in twee monumentale panden; De Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis. De panden worden verbonden door een glazen overkapping. Het wordt een unieke openbare ruimte van ruim 12.000 m² waar honderden studenten, medewerkers en bewoners zullen studeren, werken en wonen.

14.600

2024

oplevering

Constructieve bijdrage

Vanaf de bouwaanvraag tot oplevering heeft Van Rossum als hoofdconstructeur gewerkt aan de complexe opgave voor het funderingsherstel van de Tweede Chirurgische Kliniek. De één-laagse kelder is middels de top-down methode gerealiseerd onder het bestaande pand en doorgezet naar het nieuwe atrium en de nieuwbouw met een kelderdoorbraak naar het Zusterhuis.

Voor de nieuwbouw, atriumkap en renovatie bestaande panden heeft Van Rossum als hoofdconstructeur het Technisch Ontwerp uitgewerkt. In de Tweede Chirurgische Kliniek worden nieuwe entresolvloeren aan de bestaande constructie opgehangen. In de bestaande gebouwen komen nieuwe installatieruimtes, portalen, vloeren, ondersteuningen atriumkap en worden de gescheurde wanden constructief hersteld. De atriumkap staat op de nieuwe kelderbak, nieuwbouw en beide bestaande panden. In de UO-fase is Van Rossum als hoofdconstructeur betrokken.

Uitbreiding bestaand vierlaags gebouw

De bibliotheek wordt een belangrijk onderdeel van het universiteitskwartier. Met een glazen dak en een nieuwbouwvleugel is een nieuw academisch gebouw van vier verdiepingen op de bestaande bouw aangesloten. De bestaande monumentale bouw wordt in haar waarde gelaten en er wordt een spectaculair glazen dak en een nieuwbouwvleugel aan toegevoegd. De uitbreiding van vier lagen sluit op alle niveaus aan op de bestaande panden. Ook is een kelder van 2.800 m2 gerealiseerd onder de bestaande kliniek, de binnentuin en de nieuwbouw.