Tripolis-Park

Amsterdam

Opdrachtgever
Flow Real Estate
Architecten
MVRDV ©
Functie
Kantoren, commerciële ruimten, woningen en parkeren
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

Constructieve oplossingen maakte integratie met bestaande bouw mogelijk.

De herontwikkeling en nieuwbouw van Tripolis-Park levert weer een pareltje op langs de A10 aan de Amsterdamse Zuidas. Twee van de monumentale Tripolis gebouwen zijn volledig gerenoveerd en geoptimaliseerd. Het destijds door Aldo van Eyck ontworpen complex is getransformeerd tot een levendig Tripolis-Park naar ontwerp van MVRDV. In nauwe samenwerking met de erven van Aldo van Eijk.

60.360

160

m. lang volume

11

verdiepingen

Respectvolle renovatie

Het ontwerp voorziet in een respectvolle renovatie van de aanwezige gebouwen en het park. Er is een nieuw ca. 160 meter lang volume toegevoegd. Een “landscraper”, evenwijdig en grenzend aan de A10. Dit 11 verdiepingen tellende kantoorgebouw is naast, en deels over de bestaande torens van Tripolis gebouwd. Het heeft een groot ‘venster’ en biedt zo vanaf de A10 zijde een blik op het monument.

Integratie met bestaande bouw

Eén van de constructieve uitdagingen was de integratie met het bestaande gebouw en een nieuwe fundering die is gerealiseerd op nieuwe palen door de bestaande parkeerkelder. De nieuwbouw is deels gefundeerd voor de bestaande fundering (aan de A10 zijde) en op plaatsen waar de constructie wel in de kelder is gefundeerd heeft een slim ontwerp ervoor gezorgd dat er minder palen nodig waren, en daardoor de kosten zo laag mogelijk zijn gehouden.

Vanwege de beperkte verdiepingshoogte van het bestaande gebouw en de wens om het nieuwe gebouw daarop aan te sluiten, is er een kanaalplaatvloer met geïntegreerde liggers ontworpen, waardoor de vrije hoogte zo groot mogelijk was. Op de hogere lagen, waar geen link meer is met het bestaande gebouw is de verdiepingshoogte vergroot en is gekozen voor een veel lichtere staalplaatbetonvloer, die iets hoger is, waardoor de constructie van de vakwerken lichter wordt. Het gebouw bestaat in basis uit vier betonnen kernen waartussen de constructie volledig opgetrokken in staal met 4 verdiepingen hoge vakwerken die over de bestaande bebouwing tot 45 meter overspannen.