Tower ten

Amsterdam

Opdrachtgever
CBRE DOF Development BV
Architecten
PLP Architecture
OZ Architects
Functie
Kantoren, commerciële ruimten en parkeren
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

bouwen tegen, onder en op een bestaand Zuidas-icoon.

De Zuidas, het zakendistrict van Amsterdam, blijft zich ontwikkelen. Begin 2022 heeft het WTC-complex er weer een telg bij: Tower Ten. Verdeeld over 22 lagen voegt deze nieuwbouw zo’n 32.000 m² aan de zakencampus toe, met name kantoorruimten met in de plint horeca en voorzieningen. Tevens wordt de tweelaagse ondergrondse parkeergarage uitgebreid.

80

m. hoog

49.000

22

verdiepingen

Tower Ten is een 80 meter hoge toren die onder, tegen en bovenop de oorspronkelijke D-toren wordt gebouwd en wordt voorzien van een nieuwe, transparante gevel. Met de voortzetting van het golvende dak van de naburige gebouwen over de nieuwe toren, vormt Tower Ten straks een modern, maar vanzelfsprekend ensemble met de rest van het WTC-complex, geheel naar de intenties van PLP Architecture.

Functioneel tijdens bouw

Het constructieve ontwerp is door Van Rossum zo bedacht dat de rest van het WTC kan blijven functioneren tijdens de bouw van Tower Ten. Trilling- en geluidshinder moest voor de naastgelegen kantoorgebouwen namelijk tot een minimum beperkt worden. Het (grotendeels) behouden van het betoncasco van de bestaande toren was dan ook het uitgangspunt in het ontwerp.

Constructief en uitvoeringstechnisch complex

Licht bouwen, samen met een hoge bouwsnelheid en beperkte hinder voor de omgeving waren randvoorwaarden die zijn genomen in het constructief ontwerp.

De optopping van 10 lagen (ca. 16.000 m2) wordt gerealiseerd door het versterken van de bestaande betonnen fundatie met nieuwe palen. De bestaande betonnen kolommen zijn daar waar nodig verstevigd en de krachten worden met behulp van stalen balken rondom de bestaande funderingspoeren overgedragen naar de nieuwe palen. De nieuwe palen worden met behulp van vijzels onder druk gezet, zodat zakkingen ten gevolge van de extra belasting worden voorkomen.