Sluishuis

Amsterdam

Opdrachtgever
Besix Nederland & VORM
Architecten
Bjarke Ingels Group (BIG) en BARCODE Architects
Functie
Woongebouw
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

Een iconisch, ultra-duurzaam woongebouw met een innovatieve constructie 

Op de kop van Steigereiland is woonproject Sluishuis een spectaculaire blikvanger. Het 46.000 m2 gebouw kenmerkt zich door de ruim 50m grote uitkraging, de trapsgewijze opbouw en de ligging in het water. De grote uitkraging is niet alleen bijzonder in verband met de uitvoering, maar bracht ook de nodige constructieve uitdagingen met zich mee, die wij slim en creatief hebben opgelost. Zo zweeft de betonconstructie maar liefst 50m boven het water.

46.000

m2

442

appartementen

50m

grote uitkraging

2022

woongebouw van het jaar

Constructie

Het constructief ontwerp van de uitkraging is innovatief ontworpen als een taps toelopende H-profiel met een flens aan de boven- en onderzijde. Het lijf in de vorm van een dubbele betonwand bevindt zich in het midden, ter plaatse van de corridor. Dankzij dit constructief ontwerp kan de hoeveelheid toegepaste constructiematerialen worden beperkt en wordt de constructie toegepast op de plekken waar deze het meest efficiënt zijn.

Energieneutraal

Sluishuis is een passief en energieneutraal gebouw, dankzij de integratie van innovatieve duurzaamheidstechnieken. Het gebouw heeft hierdoor een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van -0,01. Dit betekent dat er meer energie wordt geproduceerd dan verbruikt. Daarbij beweegt het gebouw mee met de veranderende tijd, het klimaat en nieuwe inzichten op het gebied van energievoorziening.

Het iconische gebouw biedt plaats aan 442 koop- en huurappartementen, inclusief een panoramadak, horecavoorzieningen en groene terrassen.