RIVA

Rotterdam

Opdrachtgever
Stebru
Architecten
MoederscheimMoonen Architects
Images | A2Studio
Functie
Woontoren
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

elegante toren in Maritiem District

Woongebouw Riva komt bovenop een bestaand kantoorpand, waarbij beeldbepalende wederopbouwarchitectuur van het gebouw behouden wordt. Riva wordt een mix van verschillende typen appartementen en commerciële functies, waarbij je vanaf riante balkons het stadscentrum ervaart. Het gebouw verkrijgt 56 appartementen met woonoppervlaktes van circa 50 tot zo’n 180 vierkante meter. 

10.300

14

bouwlagen

56

appartementen

Hoogbouw in stadscentrum

De Scheepmakershaven is onderdeel van het Maritiem District: een havengebied dat transformeert tot  woongebied. De omgeving wordt gekenmerkt door haar vele torens en is het epicentrum van hoogbouw in het Rotterdamse stadscentrum. Al is Riva anders dan anders: het bouwwerk kenmerkt zich niet door de hoogte, eerder door het ontwerp, de enorme terrassen en smaakvol materiaalgebruik. 

Wederopbouw

Op de plek van woontoren Riva staan twee kantoorgebouwen die tussen 1956 en 1963 zijn ontworpen. De gemeente Rotterdam heeft deze gebouwen aangemerkt als waardevolle wederopbouwarchitectuur en dienden zoveel mogelijk behouden te worden. Tijdens het ontwerp is rekening gehouden met de architectuur van de naoorlogse gebouwen in de omgeving.Woontoren Riva is dan ook een ‘optopping’ en staat in evenwichtig contrast met de bestaande bebouwing.

Constructieve uitdaging

Het toevoegen van 14 bouwlagen op een bestaand gebouw uit de jaren 50 kan niet zomaar. De opbouw verkrijgt hierdoor een nieuwe fundering en staat op eigen kolommen, die door het bestaande heen gaan. Het was een flinke puzzel om tussen de bestaande fundering nog de nieuwe palen en poeren te kunnen maken. De opbouw zal iets gaan zakken ten opzichte van de bestaande bouw. Hiervoor zijn speciale details ontwikkeld voor de aansluiting van oud en nieuw en zijn bij het eerste ontwerp al de stappenplannen opgesteld hoe dit gebouwd moet worden.