Poortgebouw en stadskamer Hoog Catharijne

Utrecht

Opdrachtgever
Kléppiere
Architecten
Stir Architecture, Over Zaaijer Architecten
Images: Valentijn Kortekaas
Functie
Hotel, winkels, parkeren en horeca
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

Spraakmakend project ingesloten tussen het oude winkelcentrum, de weg en singel

Het Poortgebouw en Catharijneknoop, ook wel het Bruggebouw genoemd, zijn één van de twee deelprojecten van het winkelcentrum Nieuw Hoog Catharijne in Utrecht. Midden tussen het Entreegebouw en het oude winkelcentrum, ingesloten tussen de weg en het water van de Catharijnesingel, bevindt zich het Poortgebouw. Hierin zijn zowel het Hilton hotel en Crowne Plaza hotel gevestigd, met een totaal aantal van 320 kamers.

20.000

2018

oplevering

42

m. hoog

135

m. lang

Robuuste constructie

Het gebouw is 135 m lang, 42 m hoog en slechts 12 m breed. Het is daarmee zeer slank in relatie tot het door wind aangeblazen oppervlak. Het Poortgebouw is gefundeerd op de onderliggende parkeergarage en tunnels. Het bruggebouw rust aan een zijde op de buitenste as van het Poortgebouw en aan de andere zijde op een nieuwe fundering tegen het bestaande winkelcentrum aan. De stadskamer is over de singel heen gebouwd die dwars door de parkeergarage heen loopt.

De stabiliteit wordt verkregen door drie kernen. Vanwege het publieke karakter van de gebouwen en het bruggebouw over de openbare weg is voor een robuuste constructie gekozen met verhoogde veiligheidsfactoren. De  betonnen vloeren worden gedragen door de kolommen die per verdieping schever staan

Boven de Catharijnesingel, naast het Poortgebouw, bevindt zich De Stadskamer. De Stadskamer is beeldbepalend in het ontwerp, zowel aan de buitenzijde als in het interieur. Voor het glazen dak en gevel zijn stalen ondersteuningsconstructies ontwikkeld voor Van Rossum.

Glazen vloer

De vloer van de Stadskamer is deels van glas. Wanneer hier een feest gehouden wordt kun je onder je voeten de bootjes zien varen. Deze vloer is berekend op een hoge eigen frequentie conform de Eurocode om ongewenste trillingen te voorkomen.