MARK

Utrecht

Opdrachtgever
Koopmans Bouwgroep
TBI, J.P. van Eesteren
Stadswaarde
Architecten
Architekten CIE
KCAP
Geurst & Schultze
Functie
Wonen, commerciële voorzieningen, horeca, sport & zwembad
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

Vroegtijdig inzicht in haalbaarheid en bouwmethodieken door toetsing constructie-varianten

MARK is ontstaan uit de ambitie om meer betaalbare woningen op de markt te brengen en bestaat uit drie woontorens, elk met een ‘verlichte kroon’ die refereert aan de geschiedenis van Leidsche Rijn, als tuinbouwgebied. De middelste, en hoogste, toren is ca.140 meter hoog, de toren op het zuiden ca. 80 meter en de noordertoren ca. 100 meter. MARK brengt natuur, sporten en wonen samen.

111.000

140

m. hoog

ca. 1200

woningen

Optimale positionering

De torens bestaan elk uit drie schijven, zijn verticaal verdeeld in drie lagen en zo gepositioneerd dat zij elkaar tegen lawaai beschermen, terwijl zij optimale bezonning op het plein en in de appartementen mogelijk maken. De drie torens creëren een unieke, dynamische compositie die in een uniform en tegelijk gevarieerd silhouet vormen vanuit verschillende zichthoeken.

Constructie

Voor het bouwkundig ontwerp zijn verschillende constructievarianten opgezet en getoetst op haalbaarheid. Dit geeft het ontwerpteam in een vroeg stadium goed inzicht in de gevolgen voor het ontwerp en het toepassen van verschillende bouwmethodieken.

De constructie van de torens is zo ontworpen dat een efficiënte bouwmethodiek mogelijk is, die aansluit op de wensen van de aannemer. De stabiliteit van de torens wordt gerealiseerd door stabiliteitswanden en een kern die optimaal in de bouwkundige woonplattegronden worden geïntegreerd.

Bijzonder is ook de compactheid en de hoogte van het project. Het betreft een grote stedelijke verdichting op een relatief kleine locatie en met 140 meter wordt de toren het hoogste gebouw van Utrecht.