Mall of the Netherlands

Leidschendam

Opdrachtgever
Unibail-Rodamco-Westfield
Architecten
MVSA Architects
Functie
Winkelcentrum met detailhandel, restaurants, bioscoop en parkeervoorzieningen
Onze rol
Ontwerpend en controlerend constructeur

Eerste overdekte 4-sterren winkelcentrum

Wat ooit winkelcentrum Leidsenhage heette is de afgelopen jaren naar ontwerp van MVSA Architects getransformeerd tot het veel grotere Westfield Mall of the Netherlands. Onder het imposante dak liggen honderden winkels en restaurants, tien bioscoopzalen, een sportcafé en een bowlingcentrum. Het winkelcentrum bevat een mix van bestaande en nieuwbouw casco’s verbonden door de overdekte passages.

117.000

2021

oplevering

4-sterren

winkelcentrum

Constructie

Om bestaand en nieuw samen te voegen tot één geheel, is het gebouw rondom voorzien van een spectaculaire gevel van dubbel gekromd microbeton, glas en aluminium, welke bijzondere eisen stelt aan de vervormingen van de constructie. De nieuwbouwgedeeltes zijn in basis opgebouwd uit een tweelaags vierkant grid van 8,1 x 8,1 meter met een ruime verdiepingshoogte van 5 meter. Dit grid wordt doorsneden door de overdekte passages, welke schuin en recht door het grid gaan. Deze passage verbindt de bestaande casco’s met de nieuwbouw. Het eindresultaat is één geheel. De constructie van de retailruimtes is uitgevoerd in betonnen kolommen met een breedplaatvloer en een lichte stalen dakconstructie.

Naast het bedenken van het constructieve ontwerp van het winkelcentrum werken we ook de vele aanpassingen aan de casco’s uit die benodigd zijn voor de huurderswensen. De uitdaging lag bij de hoge bouwsnelheid en de eisen van de winkels passend maken in de bestaande constructie, wat niet overal flexibel was.

Flexibiliteit

Retailgebouwen hebben een hoge behoefte aan flexibiliteit in de constructie. Huurders en indeling zijn pas bekend tijdens de uitvoering en niet tijdens het ontwerp. De hele constructie is daarom zodanig ontworpen, dat deze de unitverdeling niet beperkt en eenvoudig aangepast kan worden aan de wensen van de huurders. Dit begint door de stabiliteit van het gebouw geheel door de kolommen te laten verzorgen, zodat er geen stabiliteitswanden in of tussen de winkelruimtes nodig zijn die de indeling zouden kunnen beperken. De verdiepingsvloer is zodanig ontworpen dat hierin eenvoudig grote sparingen voor roltrappen, vides en liften gemaakt kunnen worden.