Fontys stappegoor

Tilburg

Opdrachtgever
Fontys Hogescholen
Architecten
Paul de Ruiter Architects
Images | Stabiel Management BV.
Functie
Schoolgebouw
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

Multifunctioneel ontwerp binnen beschikbare budget

De campus Stappegoor in Tilburg is uitgebreid en volledig getransformeerd en is vanaf eind 2019 de nieuwe huisvesting voor studenten en medewerkers van de Fontys Hogeschool. Het gebouw is het eerste project uit het grootschalig huisvestingsprogramma van Fontys. Door de toevoeging van twee nieuwe gebouwen worden verschillende onderwijsniveaus gebundeld op één campus, waardoor er meer interactie binnen de studentenorganisatie ontstaat en studenten gemakkelijker van het ene niveau naar het andere kunnen gaan.

9.200

2019

oplevering

Flexibel & multifunctioneel ontwerp

Door optimale stramienen te kiezen voor indeelbaarheid en materialen optimaal te benutten zonder knipverliezen, is een flexibel en multifunctioneel constructief ontwerp bedacht, naar de ambitie van de opdrachtgever én binnen het beschikbare budget.

In het Voorlopig Ontwerp is al rekening gehouden met het maken van kosten efficiënte keuzes. Het casco is geheel prefab en ontworpen als geheel vlakke elementen. De kolommen en balken zijn even dik en hebben geen sponningen of andere kostenverhogende onderdelen. De vloer bestaat uit kanaalplaten, waarbij de dikte is afgestemd op verschillende overspanningen en het atrium met glazen dak bestaat uit losse kanaalplaten met daartussen glas.

De campus

Het 20 meter hoge onderwijsgebouw bestaat uit drie even grote delen en biedt voldoende huisvesting aan de ruim 3.500 studenten. In het atrium bevindt zich een brede houten trap die leidt naar de collegezalen van de twee faculteiten op de eerste verdieping. Het atrium dient tevens als een ​​natuurlijk ontmoetingspunt. De tweede verdieping bestaat uit een binnenplaats die, samen met de koffiebar, een open ruimte biedt voor studeren en ontmoetingen met de studenten, medewerkers en faculteitsbezoekers.

Duurzaam

De duurzame materialen die zijn gebruikt bij de constructie van het gebouw zorgen ervoor dat het naadloos opgaat in de nieuwe groene omgeving van de campus. Natuurlijke ventilatie en de doordachte indeling van het gebouw helpen om een ​​binnenklimaat te creëren dat bevorderlijk is voor interactie en samenwerking.