European Medicines Agency (EMA)

Amsterdam

Opdrachtgever
Bouwcombinatie EMA / RVB
Architecten
MVSA Architects
OKRA Landschapsarchitecten
Fokkema & Partners Architecten
Images | Corné Bastiaansen
Functie
Kantoorgebouw met diverse
congreszalen
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

uiterst snelle bouwmethodiek met behoud van kwaliteit.

Het nieuwe kantoor van de European Medicines Agency (EMA) aan de Zuid-as in Amsterdam was, met recht, een project met een deadline. Omdat er snel ontworpen en gebouwd moest worden – met vereiste veiligheid van een CC3 gebouw – is ieder onderdeel uitgewerkt op snelheid, robuustheid en flexibiliteit.

Van Rossum heeft zorg gedragen voor het constructieve ontwerp en de uitwerking van het project, waardoor de snelle bouwmethodiek voor dit gebouw van 81m. mogelijk was, met de juiste kwaliteit én binnen het budget.

2018

start bouw

2019

oplevering

39.000

Duurzaam

BREEAM-Excellent

Hoogste punt in 3 maanden bereikt

Van de speciaal ontworpen verbindingen van de stalen liggers tot de constructie met een betonnen kern, die 24 uur per dag enkele centimeters per uur omhoog ging, is alles ontworpen om een snelle bouwtijd te waarborgen. In een bouwtijd van achttien maanden waar normaliter het dubbele aantal voor staat, werd een 81 meter hoog gebouw met 19 verdiepingen gerealiseerd. In mei 2018 werd de eerste paal geslagen voor het circa 39.000 m2 grote gebouw, met ruimte voor 1.300 werkplekken en 7 grote vergaderzalen. Drie maanden later werd het hoogste punt bereikt. In november 2019 volgde de oplevering.

Slimme fasering zorgt voor snelle doorloop

Het voorlopig ontwerp is in logische bouwdelen opgeknipt, waardoor ontwerpfases van diverse onderdelen door elkaar konden lopen. Zo konden de heipalen al de grond in, terwijl op andere onderdelen het definitieve ontwerp nog uitgewerkt werd. Ook zijn een aantal tijdbesparende keuzes gemaakt, op basis van bewezen bouwkundige technieken. Zo is een glijbekisting toegepast voor het realiseren van de betonkern. Hiermee werd in vijf weken tijd de betonkern van het kantoor gebouwd en was het hoogste punt bereikt. Direct daarna is begonnen met de staalconstructie waarna met de plaatsing van de gevelpanelen voorjaar 2019 kon worden begonnen. Vanaf het moment dat een verdieping dicht was, werd begonnen met de afbouw.Een andere belangrijke succesfactor was procesbeheersing met behulp van relatics en de modernste overlegtechnieken.