Dreeftoren

Amsterdam

Opdrachtgever
Provast | Images ©
First Sponsor Group
Architecten
ZZDP
Functie
Wonen, kantoren & commerciële ruimten
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

De hoogste woontoren van amsterdam

Pal tegenover de Amsterdam Arena wordt gewerkt aan de Dreef Residential Tower. Het bestaande kantoorgebouw wordt geheel gerenoveerd. Daarnaast worden een woontoren met appartementen en een éénlaags ondergrondse parkeergarage gerealiseerd. Via een gemeenschappelijke plint wordt de woontoren verbonden met het naastgelegen bestaande kantoorgebouw.

De woontoren wordt de hoogste toren van Amsterdam bestaande uit 312 appartementen, waarvan 60 sociale-, 124 midden- en 128 vrije sector appartementen en 850 m² voorzieningen in de plint. De groep woningzoekenden in Amsterdam is immers divers van samenstelling. Binnen dit project wordt dan ook rekening gehouden met die diversiteit, door te voorzien in meerdere type woningen.

131

m. hoog

312

appartementen

Constructieve uitdagingen

Het kantoorgebouw krijgt onder meer een nieuwe gevel. Doordat de bestaande betonnen borstweringen worden verwijderd, kan de gevel veel transparanter worden uitgevoerd met glas tot op de vloer. De toren krijgt een sterke verticale geleding met diepe aluminium vinnen.

In contrast hiermee krijgt de Dreef Residential Tower een horizontale geleding. De terugliggende gevel van de woontoren bestaat uit kozijnen die geflankeerd worden door penanten bedekt met aluminium profielplaten in diverse aardtinten.

In de terugliggende gevel worden ook de loggia’s van de appartementen geplaatst. Naar boven toe worden de geprofileerde platen steeds donkerder, waardoor zij minder sterk afsteken tegen het glas en de toren naar boven toe een andere gedaante zal aannemen.