Houtbouw vs. Traditionele bouw

Vanuit onze ingenieursrol moedigen wij duurzaamheidsambities van onze opdrachtgevers aan en willen wij een positieve bijdrage leveren aan materiaalgebruik. In een recente kennissessie bij de Gemeente Rotterdam kwamen we met verschillende partijen bijeen om de toekomst van houtbouw te bespreken, en de kansen en uitdagingen die deze duurzame bouwmethode met zich meebrengt.

De gelijkwaardigheid van hout in aanbestedingen & uitvragen
Een centraal thema tijdens de sessie was hoe de Gemeente Rotterdam houtbouw gelijkwaardig kan behandelen bij aanbestedingen en uitvragen, naast traditionele bouwmaterialen zoals beton. Samen met OZ Architecten, DVP Planontwikkeling, ISIS Bouwadvies en VORM deelden we waardevolle inzichten en praktische tips over wat hout kan betekenen voor de gebouwen van morgen. Een vruchtbare bodem voor innovatie.

Een gelijk speelveld
Houtbouw is de afgelopen jaren sterk in opkomst. Toch is houtbouw nog niet de norm en worden er vaak hindernissen ervaren op het gebied van regelgeving, kosten en uitvoerbaarheid. In verband met kortere overspanningen en dikkere wandpakketten verandert de verhouding GO / BVO voor hout, ten opzichte van beton. Het is van belang dit past binnen de uitvraagcriteria van de gemeente. Door tevens rekening te houden met een verdiepingshoogte voor houtbouw creëer je een gelijk speelveld.

Wat betekent dit voor de uitvraag, het ontwerp én de gebouwen van morgen?

De centrale vraag: een gelijk speelveld tussen hout en beton
Tijdens de sessie stond één vraag centraal: Hoe creëren we een gelijk speelveld tussen hout en beton bij aanbestedingen en uitvragen? Houtbouw vereist een andere aanpak dan traditionele bouwmethoden met beton. Het vraagt om een andere manier van denken en doen. We moeten loskomen van de vertrouwde, reactieve werkwijze en kijken naar nieuwe methodes en processen die de potentie van houtbouw beter benutten.

Kijken naar de toekomst
De inzichten uit deze sessie vormen een belangrijke stap richting een duurzame toekomst voor de bouw in Rotterdam. Door gezamenlijk op te trekken en actief kennis te delen, kunnen we stappen zetten richting een duurzamere bouwsector. Innovatie en creativiteit zijn hierbij cruciaal, net zoals het durven loslaten van de gebaande paden. Alleen door samen te werken kunnen we houtbouw toegankelijker en effectiever maken voor de gebouwen van morgen.

Djonno Bresser – Van Rossum Raadgevende ingenieurs
Anne van der Sluis – Van Rossum Raadgevende ingenieurs
Chris Zwiers – OZ Architecten
Wouter Disseldorp – VORM
Bas Wiedeman – DVP Planontwikkeling
Hans Diepenhorst – DVP Planontwikkeling
Mark Willems – ISIS Bouwadvies