Grootste houtbouw project in de Metropoolregio Amsterdam van start

Volledig houten Nelson Mandelabuurt krijgt 725 woningen inclusief school.

Woningcorporatie Eigen Haard gaat samen met architectenbureau Studio Nauta en houtbouwer Treetek 288 sociale houten huurwoningen en voorzieningen ontwerpen en bouwen in Amsterdam Zuidoost. De volledige nieuwe wijk, die 725 houten woningen krijgt en de Nelson Mandelabuurt gaat heten, is het grootste houtbouwproject in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). De bouw van de huurwoningen start naar verwachting in 2028.

Afbeelding: schets van een houten woonblok binnen de Nelson Mandelabuurt (bron: Studio Nauta©).

“De schaal en opzet van deze nieuwe houten woonwijk zijn uniek in Nederland”, vertelt Ontwikkelaar Jos Witjes van woningcorporatie Eigen Haard. “In plaats van alleen woonblokken bouwen we in de Nelson Mandelabuurt een complete gemeenschap voor verschillende doelgroepen. Er komen sociale huurwoningen én voorzieningen, waaronder een school – allemaal van hout. Het is voor het eerst dat ergens in Nederland een volwaardige buurt komt die uitsluitend van dit natuurlijke materiaal is gemaakt.”

MRA én bouwsector verduurzamen
“Beton stoot vijf tot twaalf keer meer CO₂ uit dan hout, terwijl de bouwsector als geheel nu verantwoordelijk is voor ongeveer 11% van de landelijke CO₂-uitstoot”, schetst Witjes. “Met deze houten wijk helpen we dus niet alleen de MRA te verduurzamen, maar laten we ook zien hoe de bouwsector dat in brede zin kan. En dat de woningopgave waar Nederland voor staat dus ook duurzaam in te vullen is.”

Eigen Haard naar CO₂ Neutraal
“We willen bij Eigen Haard zuinig zijn met grondstoffen, om onze wereld gezond, veilig en leefbaar te houden voor onszelf en toekomstige generaties” vertelt Nicole de Vrij, Directeur Ontwikkeling en Realisatie van Eigen Haard “Een van onze doelen is dat onze woningvoorraad in 20250 CO2-neutraal is. Bouwen met hout past dus ook uitstekend bij onze eigen ambities.”

Slim ontwerpen voor betaalbaarheid
“Met dit project willen we verder ontdekken hoe duurzaamheid en betaalbaarheid in de bouw hand in hand kunnen gaan”,  vervolgt  de Vrij, “Want naast sociaal verantwoord moet duurzaam materiaalgebruik natuurlijk ook op grote schaal economisch haalbaar zijn. Stap voor stap evalueren we dit project samen met nog twee andere houtbouwprojecten. Slimme keuzes in het ontwerp zijn doorslaggevend, zo weten we al. We zijn dan ook blij met de samenwerking met Studio Nauta en Treetek, die hout als bouwmateriaal omarmen. De ervaring die we met dit project opdoen, zal sowieso helpen bij meer houtbouwinitiatieven in Nederland.”

Diversiteit in straatbeeld
Leidend voor de uitstraling van de wijk is de Bruynzeelwoning uit Suriname met zijn overdekte veranda’s, schaduwrijke galerijen, houten trappen en gevels. Alle woonblokken vormen daardoor straks één geheel met een warme en natuurlijke uitstraling. “En toch komt er genoeg diversiteit in het straatbeeld”, aldus Witjes. “Studio Nauta krijgt namelijk een regierol in het ontwerptraject, zodat zij het plan op onderdelen kunnen laten uitwerken door kunstenaars, dichters, bewoners, grafisch vormgevers, jonge ontwerpers en studenten. Het zou helemaal mooi zijn als die partijen affiniteit hebben met Amsterdam Zuidoost.” Eigen Haard verwacht in 2028 te kunnen starten met de bouw van ‘hun’ 288 houten huizen in de Nelson Mandelabuurt.