Duurzame constructie in opmars

Van Rossum timmert wat betreft duurzaamheid flink aan de weg. Vanuit onze ingenieursrol willen wij een positieve bijdrage leveren aan materiaalgebruik en moedigen duurzaamheidsambities van onze opdrachtgevers aan. Met hout, hergebruikte materialen of groen beton kan een grote impact worden bereikt. Het allerbelangrijkste is durven, gewoon doen!

Tim Pessel & Jan Willem Hoekstra, beiden partner en senior adviseur, vertellen over de duurzame ambitie die leeft bij Van Rossum en hoe duurzaam ontwerpen onderdeel is van integraal constructief advies.

Wij staan bekend om het haalbaar maken van iconische gebouwen. Waarom zou dat niet kunnen m.b.t. de duurzaamheidsopgave die voor ons ligt?

Vreemd genoeg worden slanke torens en duurzaamheidsdoelstellingen vaak nog als tegenstelling gezien, constateert Tim Pessel. “Terwijl we juist veel kennis in huis hebben op breed gebied van duurzaam bouwen.” Die duurzaamheidsambitie leeft dan ook sterk binnen Van Rossum, zegt Jan Willem Hoekstra, die samen met Tim verantwoordelijk is voor de duurzaamheidsportefeuille en daarmee voor zowel de interne, als externe bewustwording op het gebied van duurzaamheid.

“Duurzaam construeren is heel breed. We hebben daar een aantal pijlers in benoemd, zoals modulair bouwen, houtbouw en bouwen met biobased materialen. Als je beton en staal toepast, denk dan ook eens aan variabelen die minder CO2 uitstoten.

We hebben een brede range van opdrachtgevers. Daarbij zitten hele ambitieuze partijen, die wij graag een stap verder helpen in hun hoge duurzaamheidsambities. Maar er zijn ook opdrachtgevers, waarbij dat beperkter is. Vaak is dat ook afhankelijk van locatie en budget, waardoor er gekozen moet worden.

Daarom zeggen wij: kijk nou ook eens hoe je een traditioneel gebouw met bepaalde aanpassingen zo duurzaam mogelijk kunt maken. Deze innovaties zie je op dit moment echt ontstaan in de bouwwereld. Dat vraagt wel om de implementatie van kennis in het traditionele bouwproces. Daar kunnen wij bij helpen!

Lees hieronder het volledige artikel.