Valley

Amsterdam

Opdrachtgever
OVG Real Estate / EDGE
Architecten
MVRDV
Functie
wonen, retail, kantoren, horeca, skybar en culturele voorzieningen
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

groene en multifunctionele blikvanger op de Zuidas

Valley markeert een keerpunt in de transformatie van de Amsterdamse Zuidas tot een bruisend en leefbaar stadsdeel. Met zijn landschap van stenen terrassen, erkers en balkons, bedekt met dichte beplanting brengt Valley de nodige vergroening. Het ontleent zijn naam aan de publiek toegankelijke terrasvormige vallei die tussen de drie multifunctionele torens ligt.

75.000

66 tot 100

m. hoog

Duurzaam

BREEAM gecertificeerd

Groene blikvanger

In totaliteit bestaat Valley uit drie torens van verschillende hoogtes, 100, 80 en 66 meter (respectievelijk Noord, zuid en west). De hoogste toren ,de Noordtoren van 100 meter, waar de publiek toegankelijke skybar zit en een panoramisch uitzicht over de stad biedt. In totaal bestaat het complex uit 200 appartementen, 7 verdiepingen met kantoren, een ondergrond parkeergarage van 3 verdiepingen met 375 parkeerplaatsen. Iedere verdieping en alle appartementen hebben een andere plattegrond en gevelbeeld. Valley kent geen repetitie.

De circa 13.000 planten, 200 bomen en struiken groeien geleidelijk, waardoor Valley langzaam verandert in een verticaal groen gebouwencomplex. Bij het ontwerp van het terrassenlandschap is bovendien rekening gehouden met daglicht, seizoen- en klimaatomstandigheden. In het ontwerp is tevens rekening gehouden met de specifieke locatie van Valley, en variërend over de hoogte van het gebouw. Zodat de ramen van de appartementen een grote bron van natuurlijk licht zijn en het fijn wonen en leven is.

Technische complexiteit

Door de verschillende volumes zijn alle appartementen anders, waardoor een grote variëteit aan woningtypes met een bijzondere plattegrond is gecreëerd. De constructieve opzet is gebaseerd op logica in repetitie en een grid van 8.10 m x 8.10 m op alle bouwlagen. Dit grid laat een efficiënte parkeerindeling, goede woning plattegronden en een goede indeelbaarheid van kantoren toe. Het geeft ook de vrijheid, om met de gegeven constructieve randvoorwaarden, de grilligheid van de plattegronden te kunnen realiseren. Van het 8,1 x 8,1 grid wordt in het plan alleen lokaal afgeweken. Het basisvolume (de eerste zeven bouwlagen vanaf maaiveld) bestaat uit een betonnen kolommen- en balkenstructuur, met dragende gevels en centraal geplaatste betonkernen, om de benodigde stabiliteit te waarborgen. De gekozen opzet geeft ook optimale flexibiliteit voor een mogelijke transformatie naar andere functies, voor nu en in de toekomst.

Duurzaamheid

Naast de overvloed aan groen in het ontwerp zijn ook de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid, technologie en gezondheid in het gebouw toegepast. Het gebouw scoort een energieprestatiecoëfficiënt van -0,30. Dit getal drukt de energiezuinigheid uit. De negatieve score betekent dat de energieopbrengst van het gebouw gemiddeld over een jaar groter is dan het energieverbruik. Valley haalt bovendien een 8 op de GPR Gebouw-schaal. Het duurzaamheidscertificaat BREEAM Excellent geeft aan dat Valley een uiterst duurzame aanvulling voor Amsterdam is.