Robin Wood

Amsterdam

Opdrachtgever
Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling
MaMa Pioneers
Architecten
Marc Koehler Architects
ANA Architecten
Functie
Wonen, werken, horeca en parkeren
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

Iconisch houten stadsblok

Op Centrumeiland IJburg in Amsterdam wordt Robin Wood gerealiseerd. Robin Wood bestaat volledig uit hout en voldoet aan hoge duurzaamheidsambities. Het ontwerp is opgebouwd uit drie lagen die samen een ‘Urban Village’ vormen.

Het idee van de Urban Village is geïnspireerd op de utopische stad New Babylon; een open netwerkstructuur waar je oneindig kunt bewegen en ontmoeten.

Houten en duurzaam stadsblok

Het stadsblok bestaat zoveel mogelijk uit hout; een combinatie van houtskeletbouw en CLT. Naast hout worden er voornamelijk circulaire materialen toegepast, zoals gerecycled aluminium voor kozijnen. Een modulair prefab bouwsysteem van houten modules in combinatie met beton staat garant voor een snelle montage op locatie. Het hout slaat CO2 op, is gezond om in te wonen, het ademt, reguleert de vochtigheid en heeft een goede akoestieke werking.

Open bouwen

Robin Wood is gebaseerd op de principes van het zogenaamde Open Bouwen. De L-vormige woningtypes in het stadsblok kunnen op veel manieren worden ingedeeld, waardoor er voor verschillende leefstijlen een passende woningplattegrond kan worden ontworpen. De indelingen van de woningen zijn flexibel aan te passen in de tijd, afhankelijk van de levensloop. Uniek is dat er ook duplexwoningen op de begane grond komen waarbinnen woon- en bedrijfsruimte zijn gecombineerd. Met Robin Wood wordt vol ingezet op industriële schaal vervaardigde modulaire houtbouw, als oplossing voor de crisis op de woningmarkt en klimaatverandering.