RIVM

Utrecht

Opdrachtgever
MEET | RIVM CBG B.V. onderdeel van Strukton, Rijstvastgoedbedrijf in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het college ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)
Architecten
Felix Claus Dick van Wageningen Architecten
Functie
Kantoor & laboratoria
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

Duurzame kantoren en laboratoria

Op het Science Park in Utrecht staat een nieuw kantoorgebouw voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Een glazen toren met kantoren en laboratoria, omgeven door een groen begroeide plint met verschillende functies. Het flexibele en toekomstbestendige gebouw is duurzaam in vele facetten. Het  gebouw heeft een robuuste constructieve opzet, kolomvrije werkgebieden, ruime verdiepingshoogte, flexibele invulling en een capaciteit in verticale transportvoorzieningen. Het gebouw, van circa 80 meter hoog, kent 18 verdiepingen

80

m. hoog

18

verdiepingen

duurzaam

BREAAM-Outstanding

Bijdrage Van Rossum

Van Rossum is hoofdconstructeur van het project en geeft constructief advies van initiatiefase tot en met de realisatie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werkt met hoogwaardige laboratoriumapparatuur. Voor het nieuwe en duurzame pand gelden daarom strenge trillingseisen. De constructieve uitdaging lag o.a. bij de maatregelen ter voorkoming van trillinghinder.

Ook de combinatie van prefab dragende gevels, samengestelde vloerconstructies, welke grotendeels konden worden aangebracht, glijkernen en de integratie van installaties maakte het project constructief bijzonder.

Toekomstbestendig en duurzaam

Het gebouw is toekomstbestendig door zijn robuuste constructieve opzet, kolomvrije werkgebieden, ruime verdiepingshoogte, flexibele invulling, capaciteit in verticale transportvoorzieningen en gekozen installatietechnische systemen, opwekking en apparatuur. De koeling en verwarming van het gebouw is energieneutraal, waarbij de benodigde energie lokaal op duurzame wijze wordt opgewekt. Zo wordt er gebruik gemaakt van groene energie van een windmolen in de regio. De groene daken en wanden dragen bij aan isolatie in zowel de winter (warmte vasthouden) als in de zomer (koelte).