Cooltoren

Rotterdam

Opdrachtgever
U Vastgoed
Impact Vastgoed
Architecten
V8 architects
Functie
woningen en parkeren (270 appartementen; van 60 tot 400 m2)
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

UNIEK HOOGBOUWPROJECT MET OPVALLEND SILHOUET

De skyline van Rotterdam krijgt er weer een iconische woontoren bij: de ruim 150 meter hoge Cooltoren. De toren wordt gebouwd in het centrum van Rotterdam en bevindt zich direct achter de Schiedamsedijk in het Baankwartier, een van de meest karakteristieke wederopbouwwijken van Rotterdam. Het nieuwe icoon telt 52 bouwlagen met 280 woningen en trekt de aandacht met grote uitkragende balkons en open gevels. In het gebouw bevinden zich een aantal bijzondere constructies.

150

m. hoog

36.000

270

appartementen

2022

verwachte oplevering

De toren

Het silhouet is opvallend: met een verdikking in de toren op 70 meter hoogte, ligt het zwaartepunt ligt het midden. De verdikking van het volume maakt de hoogte van de Cooltoren gelaagd. Door de plaatsing en variatie van de grootte van de balkons verloopt het beeld van luchtig op straat, naar zwaar in het midden, naar wederom luchtig in de wolken.

De balkons hebben een gradueel verloop in transparantie. Richting de top wordt de gevel meer en meer glas en op de middelste verdiepingen lopen de balkons zelfs helemaal rondom het gebouw. In verband met de grotere uitkragingen en de benodigde lichte constructie, zijn deze balkons in staal uitgevoerd.

Open gevels

De wens van de architect was om ‘open’ gevels te creëren en de constructie de plattegronden zo min mogelijk te laten belemmeren, ten behoeve van een maximale flexibiliteit. De open gevel is gerealiseerd door in de gevel alleen kolommen als draagconstructie toe te passen en de vloer langs de gevel puntvormig ondersteund uit te voeren.

Stabiliteit

Vanwege de hoogte van het gebouw was de betonnen kern alléén niet ‘stijf’ genoeg om de horizontale windbelasting op te nemen. Om dit te versterken, is een stabiliteitssysteem gekozen met outriggers op twee niveaus.

Efficiënte samenwerking

De Cooltoren is een uniek hoogbouwproject waarbij hoogte, buitenruimte, comfort en spectaculaire uitzichten zijn gecombineerd. Dankzij een efficiënte samenwerking tussen constructeur, opdrachtgever, architect, aannemer en overige adviseurs is een flexibele plattegrond ontwikkeld met rondom open gevels van vloer tot plafond.