Clubhouse Boompjes

Rotterdam

Opdrachtgever
Amvest
Architecten
Team V Architectuur
Images | Zwartlicht
Functie
Woningen
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

Verspringende volumes mogelijk door slimme constructie

Clubhouse boompjes ligt direct aan de Maas, met het centrum van Rotterdam op een steenworp afstand. Het perceel is gelegen tussen een kade, een dijk en twee bestaande gebouwen, de Terrastoren en het gebouw van de Rijkswaterstraat.

De nieuwbouw bestaat uit twee woontorens van 70 en 100 meter hoog, die op de onderste lagen zijn verbonden met een commerciële begane grond. Het betreft een bouwvolume van ca. 45.000 m2 met 342 appartementen, 834 m2 commerciële ruimte en een parkeergarage met een innovatief shared mobility concept. Tussen de torens bevinden zich daktuinen, waarvan de grootste voor gemeenschappelijk gebruik is.

70 & 100

m. hoog

45.000

2024

oplevering

342

appartementen

Open gevels en verspringende volumes

Om een ​​open zicht op de omgeving te creëren is gekozen voor een open structuur aan de gevels. Alle appartementen hebben een eigen balkon en de ligging verschilt per verdieping en zijde. Vanwege de kleine bouwoppervlakte van het perceel was het noodzakelijk om de bouwoppervlakte over de hoogte te vergroten. De plint is uitgevoerd als split level, omdat er hoogteverschil zit tussen de Hertekade en de Boompjes, waartussen het project wordt gebouwd.

Constructie

Kenmerkend voor de bovenbouw zijn de verspringende volumes over de hoogte van beide torens. Die volumes zijn uitkragend in de loodrechte richting van Boompjes en Hertekade in beide richtingen. In de richting van de Hertekade zijn de vrijdragende volumes langer dan in de andere richting. Dit verschil in lengte van de vrijdragende volumes zorgt voor instabiliteit in de toren en extra krachten in de fundering en constructieve elementen. De palen, de funderingsplaat en de betonnen wanden zijn ontworpen om deze extra krachten op te vangen en de torens de nodige stabiliteit te geven. Om de uitkragingen te realiseren, was het noodzakelijk om gesloten betonnen wanden te gebruiken die de extra belastingen en vervormingen kunnen opvangen.

Ook het hoogteverschil tussen beide zijden van de torens zorgt voor extra krachten en instabiliteit in de constructie. De structurele elementen van de kelder zijn ontworpen om de hele kelder te kunnen stabiliseren en de extra krachten op te vangen.

Complexe bouwlocatie

Op de locatie stond voormalig een kantoorgebouw dat in 1969 is gebouw. Er is besloten om de bestaande palen in de grond te laten, omdat het trekken van deze palen zou leiden tot ongewenste versoepeling van de bodem. De aanwezigheid van die structuren rond en binnen het perceel creëert verschillende technische uitdagingen en constructiebeperkingen.

De eerste stap van de constructie is het maken van de fundering en de kelder. Door de andere omgeving is de put per zijde anders en is, in samenwerking met CRUX, een bouwkuip ontworpen. Tijdens de ontwerpfase heeft tevens een vervormingsanalyse van de fundering plaatsgevonden. De fundering is vervolgens zo ontworpen om te torens vrij te laten vervormen, zonder elkaar aan te tasten.

Clubhouse Boompjes is een landmark dat de skyline van Rotterdam vormgeeft. Met alle technische en constructieve uitdagingen is tijdens de ontwerp- en bouwfase rekening gehouden. Door een nauwe samenwerking met de architect, ontwikkelaar en aannemer, kon dit project worden gerealiseerd.