Archimedesweg 15 – Bio Science Park

Leiden

Opdrachtgever
Caransa Groep B.V.
Architecten
Dam & Partners Architecten
Images | Brick Visual
Functie
Kantoren, laboratoria en horeca
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

labgebouw met specifieke trillingseisen

Archimedesweg 15 bevindt zich op het Leiden Bio Science Park, het grootste innovatiegebied op het vlak van Life Sciences & Health van Nederland. Het bestaande gebouw zal worden gesloopt en worden vervangen door een compleet nieuw gebouw dat ruimte biedt aan kantoren, laboratoria en horeca. Het nieuwe gebouw is in totaal circa 14.300 m².

Voor het Bio Science Park is een Stedenbouwkundig Masterplan ontwikkeld. De beleving op de campus, losse gebouwen in een groene omgeving en de positie van het landschap zijn belangrijke onderdelen van dit plan.

14.300

2025

oplevering

duurzaam

BENG-eisen

Constructief ontwerp

Bij het constructief ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met de specifieke trillingseisen voor labgebouwen.  De vloeren zijn zodanig ontworpen dat ze goede trilling eigenschappen hebben en flexibiliteit bieden in de toekomst.

Ondanks de bijzondere vorm van het gebouw is de opzet helder gebleven en is de vormgeving, in samenwerking met de architect, zodanig geoptimaliseerd dat ook de parkeergarage onder het gebouw maximaal gebruikt kan worden. In de garage is de mogelijkheid voor een semiautomatisch parkeersysteem meegenomen, zodat de parkeercapaciteit (indien gewenst) eenvoudig kan worden uitgebreid. 

De atria met bijbehorende uitkragende trappen zijn zorgvuldig esthetisch ontworpen. De loop bruggen zijn op een inventieve manier gekoppeld, waardoor de dimensies beperkt – en de loopbrugconstructies slank en elegant blijven, ondanks de grote overspanningen en hangende trappen.

Ontwerp van het gebouw

Op basis van de oorspronkelijke landschapsstructuur heeft Dam & Partners Architecten een gebouw ontworpen. Een gebouw dat bestaat uit drie langgerekte gebouwen die haaks op de Poelwetering staan, parallel aan de oorspronkelijke structuur. De trappenhuizen en loopbruggen die zich in de atria bevinden, zorgen voor een letterlijke en figuurlijke verbinding – waar gebruikers elkaar ontmoeten. Deze structuur biedt verschillende doorzichten en geeft het gebouw een lichte en transparante aanblik.

De drie losse gebouwen zijn opgedeeld in verschillende onderdelen die enigszins van elkaar verspringen. Hierdoor krijgt het gebouw schaal en door kleine overkragingen en setbacks ontstaat een gebouw dat minder statisch is. De gevel van het gebouw is van grote platen glas in diverse soorten wit. Van gesloten, semi-transparant tot en met geheel transparant.

Op de begane grond komen naast de diverse lobby’s ook een horeca gelegenheid en is er plaats voor parkeren en het stallen van fietsen, bakfietsen en (elektrische) scooters.

Groen ontwerp

Aan de voorzijde bevindt zich een langgerekte tuin die leidt naar de twee atria. Iedereen die een van deze twee atria betreedt, wordt verwelkomd in een groene oase dat doorloopt tot de achtertuin. Op de vierde verdieping van het gebouw bevinden zich twee dakterrassen. Hier ontstaan informele zitplekken langs de verhoogde plantenbakken.

De daken worden intensief beplant of ingezet voor het opwekken van energie middels pv-panelen. Door het vergroenen van daken en het maaiveld kan het project niet alleen water opslaan, maar het water ook vertraagd weer doorgeven. Dit zorgt voor een ‘waterproof’ project dat inspeelt op klimaatsveranderingen.

Duurzaamheid

Alles is erop gericht om van dit gebouw een innovatief, duurzaam en natuurinclusief gebouw te maken, met grote nadruk op het comfort en welzijn van de gebruikers.  Het gebouw wordt voorzien van een ventilatiesysteem met per gebouwvolume een eigen warmteterugwinning-unit en ook daglichtregeling wordt bij het grootste gedeelte van de verlichting in het gebouw toegepast. Op basis van die daglichtsterkte wordt de intensiteit van de kunstmatige verlichting bijgesteld.

Alle aspecten met betrekking tot de installatietechnische duurzaamheid voldoen aan de vanuit de overheid verplichte BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) die het terugdringen van CO2-uitstoot van nieuwe gebouwen als doel hebben.