RED Company en Redevco kondigen joint venture aan voor de realisatie van The BaanTower in Rotterdam

Rotterdamse ontwikkelaar RED Company en Redevco, een van de grootste particuliere stedelijk vastgoedbedrijven, hebben voor het eerst de krachten gebundeld voor de realisatie van The BaanTower.


De opvallende 159 meter hoge woontoren, ontwikkeld door RED Company en ontworpen door Powerhouse Company, wordt een van de meest duurzame appartementengebouwen van Rotterdam door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, een innovatieve thermische energieopslag en een groen dak en dakterras om biodiversiteit te stimuleren. Het toekomstige icoon, met 427 appartementen waarvan 30% in het middensegment valt, is gelegen in het bruisende Baankwartier.

Deze samenwerking is volledig in lijn met de missie van Redevco om het voortouw te nemen in de transformatie van steden, om ervoor te zorgen dat ze duurzaam en leefbaar zijn in de toekomst. Met deze samenwerking geeft Redevco een positieve impuls aan de woningmarkt. Het is ook een concreet voorbeeld van Redevco’s diversificatiestrategie. Voor RED Company, dat in 2015 begon met de ontwikkeling van The BaanTower, betekent het een eerste investering in woningen.

Redevco en RED Company geloven dat mixed-use ontwikkelingen met woningen een sleutelrol spelen in de verdichting van steden, en zorgen voor een meer duurzame, sociale en inclusieve samenleving. The BaanTower is hier een perfect voorbeeld van.

Herman Jan Faber, hoofd Business Development Redevco: “Wij geloven dat steden een positieve impact moeten leveren aan de gezondheid en welzijn van mens en planeet. Een van de gebieden waarop we dat kunnen helpen realiseren is door het bouwen van duurzame, hoogwaardige woningen. De samenwerking met RED Company past bij deze ambitie.”

Nanne de Ru, founder RED Company: “Vanaf het begin is het onze droom geweest om The BaanTower te ontwerpen, ontwikkelen, bouwen en in het project te blijven investeren. Met deze samenwerking kunnen we deze droom waarmaken. Het stelt ons in staat om de kwaliteit van de huurwoningen te waarborgen voor de lange termijn, en tegelijkertijd onze ambities op het gebied van duurzaamheid en hoogwaardig ontwerp te realiseren.” De iconische woontoren definieert een nieuwe woonstandaard voor een grote verscheidenheid aan huishoudens. Een breed aanbod van zorgvuldig ontworpen appartementen, variërend van studio’s tot eengezinswoningen en penthouses, wordt gecombineerd met een groot aantal voorzieningen voor allround comfort. De bewoners van The BaanTower kunnen ontspannen in het zwembad een wandeling maken door de daktuin, gebruik maken van de fitnessruimte, werken in de bibliotheek of de gemeenschappelijke woonkamer reserveren voor een event. De bewoners kunnen zelfs een gastenappartement boeken voor vrienden en familie.

The BaanTower is ontworpen met een geïntegreerd duurzaamheidsconcept volgens de regels van de Trias Energetica: verminder de totale energievraag, maak voor de resterende vraag gebruik van duurzame bronnen, en gebruik (indien nodig) efficiënt energie uit andere bronnen. Deze aanpak is altijd gekoppeld aan het welzijn van de bewoners en van de omgeving. Het groene dak voorkomt hittestress, stimuleert de lokale biodiversiteit en verbetert de luchtkwaliteit. De toren wordt uitgerust met een WKO-systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van ondergrondse watervoerende lagen om thermische energie op te slaan en terug te winnen voor verwarming en koeling. PV-panelen leveren groene energie aan het hele gebouw. Naast de gemeenschappelijke buitenruimte heeft het overgrote deel van de appartementen beschikking over een eigen buitenruimte. Flexibele plattegronden zorgen voor een lange levensduur: de appartementen in The BaanTower kunnen worden gesplitst of juist gecombineerd, afhankelijk van de toekomstige vraag.

De bouw van The BaanTower begint naar verwachting in september 2023 en de oplevering staat gepland voor 2026. ABN AMRO is de financierende bank voor deze joint venture.

Projectinformatie
Ontwikkelaar: RED Company
Financieringspartner: ABN Amro
Adviseurs: DLA Piper, EY, Allen & Overy
Locatie: Rotterdam, Nederland

Programma: 427 huurappartementen, daktuin met zwembad, bibliotheek, fitnessruimte, spa
voorzieningen, gedeelde woonkamer en keuken, (fiets)parkeren, commerciële ruimte
BVO: 38.250m2

Architect: Powerhouse Company
Aannemer: Construction Company
Technisch adviseurs: Van Rossum (constructief advies), BREED ID (constructief advies), Wolf Dikken
adviseurs (bouwfysica), MOS Grondmechanica (geotechnisch advies), DVP
(projectmanagement), DVP Smart Concepts (installaties en engineering), ISIS
Bouwkostenadvies (bouwkosten), Zonneveld Ingenieurs (CC3 controle), CRUX (CC3
controle)