ZWEMBAD DE VROLIJKHEID ZWOLLE

Zwembaden van deze afmeting zijn er nauwelijks in Nederland

Zwembaden van deze afmeting en met een zo grote overspanning zijn er nauwelijks in Nederland. Daarom is er ook weinig ervaring mee opgedaan door constructeurs en architecten. Van Rossum werd door Pellikaan gevraagd vanaf het begin bij het project betrokken te zijn. Wij moesten via innovaties de prijs van het project beïnvloeden. De prijs was een doorslaggevende factor in de competitie waar Pellikaan aan deelnam.

Zwembad De Vrolijkheid is een groot complex. Het bevat o.a. 2 wedstrijdbaden van 25 meter volgens de eisen van NOC/NSF met een totaal oppervlakte van ca. 1.575 m2. Daarnaast is er een trainingsbad van 25 meter, een recreatiebad en een kleuterbad. Ook is er een duiktoren en een glijbaan.

De constructie, met een hoogte verlopend van 6 tot 8,5 meter, is uitgevoerd in een staalconstructie in combinatie met stalen dakplaten.  De gebruiksfunctie zwembad was uiteraard bepalend voor de constructie. Om de kolomvrije overspanning van 35 meter te creëren, hebben we vakwerkliggers toegepast. De stabiliteit wordt verkregen door windverbanden.

Om te voorkomen dat de grond uit zou zetten hebben we hier een innovatieve oplossing toegepast. In de bouwput werd het water eerst afgepompt en later weer teruggebracht. Deze zogenaamde retourbemaling werd in Nederland voor het eerst toegepast en was van beslissende invloed op de prijs van het project en daarmee op het winnende ontwerp van Pellikaan.

Tags: sport

Locatie Zwolle
Opdrachtgever
Gemeente Zwolle / Pellikaan
Architect Pos4 architectur / städtebau
Aannemer Pellikaan
Adviseurs Bouwkundig – Strategie Architecten
Start ontwerp 2010
Start bouw 2011
Oplevering 2012
Oppervlak Ca. 7.000 m2
Hoogte 8,5 meter
Verdiepingen 1
Functie Zwembad
Rol Van Rossum Hoofdconstructeur Build & Design opdracht

Zwembad De Vrolijkheid

Hartstichting banner