Yvie overhoeks

Amsterdam

Opdrachtgever
IES Immobilien
Projectentwicklung GmbH
APM Holding GmbH
Union Investment
Architecten
Team V Architectuur
Images | Zwartlicht
Functie
Congrescentrum, hotel & woontoren
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

Integrale oplossingen minimaliseren trillings- en geluidsoverdracht

Y-Towers is een mixed-use complex dat bestaat uit twee torens: een woontoren en een hoteltoren. Het congreshotel wordt één van de grootste van Europa en zal wereldwijd fungeren als hét vlaggenschip van Maritim Hotels. Een transparant derde gebouw ligt onder en tussen de twee Y-Towers in een publiekelijke plint van vier bouwlagen, waaronder zich een tweelaagse, deels onder het toekomstige Schegpark gelegen, parkeerkelder bevindt.

106.900

579

kamers

269

woningen

110

m. hoog

Het ontwerp

Het ontwerp bestaat uit twee markante torens van 110 m hoog (hoteltoren) en 100 m hoog (woontoren). Het complex bevat 269 woningen, een congreshotel met 579 kamers, een wellnesscenter met zwembad, meerdere restaurants en bars, een hotellobby, een congrescentrum met onder meer twee grote congreszalen en een atrium. In de bovenste lagen van de hoteltoren komt onder andere een skybar met een fraai uitzicht over Amsterdam.

Integrale oplossingen

Met name de mix van functies met eigen constructie-eisen maakt het project constructief uitdagend. Waar voor zowel de woontoren, als de hoteltoren een opzet voor de hand ligt van woning-/kamer scheidende, dragende wanden, botst dit met de open structuur die gewenst is voor het congrescentrum en de horecavoorzieningen direct onder deze torens.

Om de stabiliteit van de kern van de woontoren te waarborgen, zijn in de zwakke richting van de kern twee outriggerwanden toegevoegd en worden de dragende kolommen van de congreszalen waar nodig opgevangen met overgangsconstructies in de -1-vloer en de begane grondvloer. De twee grootste zalen van het congrescentrum (voor circa 2400 en voor circa 1100 bezoekers) vergen bovendien grote vrije overspanningen.

Akoestiek en trillingsniveau

Een bijkomende uitdaging betreft de scheiding van de verschillende functies op akoestisch en trillingsniveau. Met name het voorkomen van trillingen vanuit de grote congreszalen naar de beide torens was gedurende het gehele ontwerpproces een groot punt van aandacht. De staalconstructie van de congreszalen is vrijstaand uitgevoerd van de laagbouw en de torens, om trillings- en geluidsoverdracht te minimaliseren.