Wonderwoods

Utrecht

Opdrachtgever
Kondor Wessels Vastgoed

G&S Vastgoed
Architecten
Stefano Boeri Architetti
MVSA Architects
Functie
ca. 420 woningen, cultureel, nowhere, kantoren en recreatie
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

Een duurzaam stadsicoon

De ambitie van de Gemeente Utrecht is ‘Gezond Stedelijk Leven’. Op loopafstand van Utrecht CS, op de kop van het toekomstige stadsdeel Beurskwartier, komt Wonderwoods.

Twee spraakmakende groene torens, van 105 en 73 meter hoog, in een vernieuwd stedelijk landschap met één hectare aan bomen en struiken. Het concept bestaat uit een rijke mix van wonen, werken, ontspanning, cultuur en horeca.

81.000

420

woningen

105 & 73

m. hoog

2024

verwachte oplevering

De torens

De MVSA-toren bestaat uit wonen, kantoren, retail en cultuur. Het ontwerp kenmerkt zich door een transparante gevel en vele groene terrassen rondom. Het terras op niveau 6 is semi-openbaar en wordt met een loopbrug verbonden met het semi-openbare terras op de naastgelegen Boeri-toren.

De Boeri-toren bestaat uit wonen en commerciële ruimte en kenmerkt zich door balkons voorzien van bomen en bloemen. Er zijn diverse groene terrassen op verschillende niveaus en onder de beide torens is een éénlaagse kelder gesitueerd.

Constructief ontwerp maakt wens opdrachtgever mogelijk

Een geavanceerde constructieberekening heeft het mogelijk gemaakt het gehele complex op ondiepe palen te funderen, zonder dat het gebouw te veel zakt. De onderste lagen, de kantoorgedeelten, van de MSVA-toren kenmerken zich door open ruimtes en grote flexibiliteit in de indeling. Door te kiezen voor een balken-kolommenstructuur, was het mogelijk om de ruimtes flexibel op te zetten. Een grote wens van de opdrachtgever, vanwege de verschillende functies die de ruimtes gaan bedienen.

Vanwege de commerciële functie is op de onderste verdiepingen in de Boeri-toren ook een open structuur toegepast. Boven de commerciële functies wordt via een efficiënte overdrachtsconstructie met wandliggers overgegaan op de structuur van de woningen. De kantoorvloeren zijn voor hoge vloerbelastingen geschikt, zonder verdikking of inname van extra ruimte, en zo ontworpen dat er in de toekomst vides tussen de verschillende kantoorlagen gemaakt kunnen worden. Om ruimte te creëren voor de installaties is ter plaatse van het leidingtracé de betonbalk vervangen door pet- en hoedliggers in het vloerniveau.

Groene gevels en daktuinen zonder zware constructie

Aan de gevel van de Boeri-toren worden boombakken geplaatst, om de groene gevel te realiseren. Van Rossum heeft een constructie bedacht om de boombakken aan de bouwmuren en vloeren op te hangen, zodat het zware gewicht kan worden gedragen. De torens bevatten complexe daktuinen op de daken van verschillende verdiepingen. In afstemming met de hovenier is gekozen om de bomen en grondpakketten voor de constructie op efficiënte posities te plaatsen. Zo wordt het plaatsen van zware beplanting mogelijk, zonder de constructie te verzwaren.