Wonderwoods Utrecht
Wonderwoods Utrecht
Wonderwoods Utrecht

WONDERWOODS – UTRECHT

Het tweede icoon van Utrecht

Ambitie van de gemeente Utrecht is Gezond Stedelijk Leven. Op loopafstand van Utrecht CS, op de kop van het toekomstige stadsdeel Beurskwartier, komt Wonderwoods: twee spraakmakende groene torens.

Het plan bestaat uit twee groene torens van 105 en 73 meter hoog, ontworpen door Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects. Het Wonderwoods-concept bestaat uit een rijke mix van wonen, werken, ontspanning, cultuur en horeca. Een vernieuwend stedelijk landschap met één hectare aan bomen en struiken in en om twee toekomstbestendige torens.

De MVSA-toren bestaat uit wonen, kantoren, retail en een zogenaamd Nowhere. Het ontwerp kenmerkt zich door een transparante gevel en vele groene terrassen rondom. Het terras op niveau 6 is semi-openbaar en wordt met een loopbrug verbonden met de naastgelegen Boeri-toren.

De Boeri-toren bestaat uit wonen en commerciële ruimte. Dit ontwerp kenmerkt zich door balkons voorzien van bomen en bloemen in potten. Beide kopgevels worden uitsluitend voorzien van bloemen en planten en niet van bomen op de balkons. Daarnaast zijn er diverse groene terrassen op verschillende niveaus. Het terras op niveau 7 heeft een semi-openbare functie en wordt met een loopbrug verbonden met de naastgelegen MVSA-toren. Onder de beide torens is een éénlaagse kelder gesitueerd.

De onderste lagen van de MVSA-toren kenmerken zich door grote open ruimtes en een grote flexibiliteit in de indeling. Hierdoor is ervoor gekozen om een balken-kolommenstructuur toe te passen. Om ruimte te creëren voor de installaties is ter plaatse van het leidingtracé de betonbalk vervangen door pet- en hoedliggers in het vloerniveau. De kantoorvloeren zijn zo ontworpen, dat er in de toekomst vides tussen de verschillende kantoorlagen gemaakt kunnen worden.

Bij de Boeri-toren is op de onderste verdiepingen een open structuur gewenst vanwege de commerciële functie. Hier wordt een balken-kolommenstructuur toegepast. Boven de commerciële functies wordt via een efficiënte overdrachtsconstructie met wandliggers overgegaan op de structuur van de woningen. Aan de gevel van Boeri worden boombakken geplaatst, om de groene gevel te realiseren.

Aan de afbeeldingen op deze projectpagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Tags: Utrecht, woontoren, hoogbouw, mixed use

Locatie Beurskwartier, Utrecht
Opdrachtgevers Kondor Wessels Vastgoed, G&S Vastgoed
Architecten Stefano Boeri Architetti, MVSA Architects
Aannemer Boele & Van Eesteren
Adviseur installaties Terberg Totaal Installaties
Adviseur bouwfysica LBP|SIGHT
Functie ca. 420 woningen, cultureel, nowhere, kantoren en recreatie
Rol Van Rossum hoofdconstructeur

Wonderwoods Utrecht

Hartstichting banner