WINKELCENTRUM DIEMERPLEIN

Er is waar mogelijk gebruik gemaakt van prefab elementen waarbij er maar 1 vervoersmoment is en er ook geen opslag is op de bouw

Winkelcentrum Diemerplein vormt al lange tijd het winkelhart van Diemen. Om ervoor te zorgen dat het winkelcentrum ook in de toekomst dé ontmoetingsplek blijft voor Diemenaren, besloten eigenaar Delta Lloyd Vastgoed en de gemeente Diemen het winkelcentrum te vernieuwen en uit te breiden. In de plannen werden naast de renovatie, ook de nieuwbouw van een woontoren, kanteelwoningen en een parkeergarage meegenomen. Het bestaande winkelcentrum moest uiteraard tijdens de bouwwerkzaamheden gewoon blijven functioneren.

De parkeerbehoefte werd opgelost middels een tweelaagse ondergrondse kelder. Hierop werd het nieuwbouw programma gesitueerd. Zo’n diepe put vlak naast belendingen brengt grote ontwerpuitdagingen met zich mee. Van Rossum heeft een slimme oplossing uitgewerkt, waarbij de diverse bouwfasen en de gebruiksfase zijn geïntegreerd.

Om de overlast in dit binnenstedelijk gebied tot een minimum te beperken zijn een aantal specifieke keuzes gemaakt. Bij het maken van de bouwkuip is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een trillingsarme manier van het inbrengen van de damwanden (drukken) en funderingspalen (schroeven).
Er is waar mogelijk gebruik gemaakt van prefab elementen waarbij er maar 1 vervoersmoment is en er ook geen opslag is op de bouw. Dit in tegenstelling tot een uitvoering met in het werk gestort beton. Er zijn dan diverse vervoersmomenten voor de verschillende onderdelen als bekisting, wapening, beton etc.

Voor hen die het prachtig vernieuwde winkelcentrum Diemerplein van oudsher goed kennen is het toch ook verrassend vertrouwd gebleven. ‘Doorwinkelen’ tijdens de bouwwerkzaamheden heeft daaraan mede bijgedragen.

Tags: Amsterdam, appartement / woningen, parkeren / parkeergarage, winkels, herbestemming / herontwikkeling, renovatie, leisure / horeca, woontoren

Locatie Amsterdam
Opdrachtgever Delta Lloyd Vastgoed
Architect Arn Meijs Architecten Group
Ontwikkelaar 3WNewDevelopment
Directievoering Stevens Van Dijk
Toezichthouder CentraalBureauBouwtoezicht
Aannemer Van Wijnen
Installatie adviseur KVMC
E-Installateur Van Den Pol
W-installateur Warmtebouw
Omvang 34.000 m2 waaronder 17.000 m2 winkels (nieuwbouw/renovatie) 45 appartementen, 20 kanteelwoningen en 400 ondergrondse parkeerplaatsen
Startontwerp 2007
Startbouw 2009
Oplevering 2012-2013
Functie Winkelcentrum, woontoren
Bijzonderheden Renovatie en nieuwbouw winkelcentrum in binnenstedelijke omgeving
Rol Van Rossum Hoofdconstructeur in vof met Corsmit raadgevende ingenieurs

W/C Diemerplein

Hartstichting banner