Well House

Amsterdam

Opdrachtgever
NSI
Architecten
Dam & Partners Architecten
Images | Brick Visual
Functie
Kantoren, horeca en parkeren
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

Hoogste houten kantoorgebouw ter wereld

Well House verrijst in 2025 op de Amsterdamse Zuidas en mag zich dan met 86 meter het hoogste houten kantoorgebouw ter wereld noemen.

Een houten constructie, zoals die van Well House, is nog nooit eerder op deze schaal uitgevoerd. Het maakt het gebouw niet eenvoudig te realiseren, maar is daarmee wel uitdagend én bijzonder duurzaam.

86

m. hoog

19.000

m2

hout

constructie

2025

oplevering

Volledig houten constructie

De constructie van Well House (vloeren, kolommen en plafond) wordt volledig uit hout gebouwd, afkomstig uit duurzame Europese bossen. Het hout bestaat uit kruislings verlijmde lamellen, ook wel ‘Cross Laminated Timber’ (CLT) genoemd.

De toren krijgt, boven de taps toelopende houten voet, een gevel die uit aluminium en glas is opgebouwd. Hiervoor wordt een transparant soort glas (low iron glass) gebruikt, dat het mogelijk maakt om niet alleen van binnen naar buiten, maar ook van buiten naar binnen te kijken. Dit glas wordt veel gebruikt bij winkelpuien, maar zeer beperkt in kantoren. Het transparante glas maakt het mogelijk om vanuit elk perspectief de houten constructie straks goed te kunnen zien.

WELL Platinum label

Well House moet ook, zoals de naam al doet vermoeden, de meest comfortabele en gezonde werkplek worden. Gestreefd wordt naar het behalen van een WELL Platinum label; het hoogst haalbare certificaat binnen de zogenaamde WELL Building Standard. Dit label geeft aan hoe gezond de werkomgeving is op basis van zaken als daglichttoetreding, akoestiek en luchtcirculatie.