Tower Ten WTC Amsterdam
Tower Ten WTC Amsterdam
Tower Ten WTC Amsterdam
Tower Ten WTC Amsterdam

TOWER TEN WTC – AMSTERDAM

Constructief en uitvoeringstechnisch complex en uitdagend

Het World Trade Center Amsterdam – gelegen in het hart van de Zuidas – is in 1985 geopend en heeft tal van grootschalige renovaties ondergaan, waarbij meerdere gebouwen zijn toegevoegd.

Het WTC werd begin jaren tachtig gebouwd en bestond oorspronkelijk uit 4 torens met een ondergrondse parkeergarage van twee verdiepingen van 200 bij 90 meter, met een capaciteit van 1.200 auto’s. Het gebouwencomplex omvat de identieke A- en D-toren (12 verdiepingen) en de identieke Ben C-toren (17 verdiepingen). Met een oppervlakte van totaal 55.000 m² was het destijds het grootste kantorencomplex in Nederland.

Begin 2000 is het WTC volledig gerenoveerd – Van Rossum was toen de hoofdconstructeur – met toevoeging van 5 nieuwe gebouwen, waarvan de E- en de H-toren de hoogste waren (65 en 104 meter). Om meer samenhang tussen de oude en nieuwe gebouwen te creëren, werden alle torens esthetisch met elkaar verbonden door de kenmerkende slanke gebogen stalen glazen daken. Na de herontwikkeling eind 2005 was het totale vloeroppervlak meer dan verdubbeld.

De Zuidas is het zakendistrict van Amsterdam, dat zich de afgelopen jaren snel ontwikkelt. Vanwege de populariteit en de toplocatie is de vraag groot. De gebouwen zijn voortdurend in ontwikkeling of in aanbouw. Daarom breidt het WTC nog verder uit.

Begin 2022 heeft het WTC-complex er een telg bij: Tower Ten. Verdeeld over 22 lagen voegt deze nieuwbouw zo’n 32.000 m² aan de zakencampus toe, met name kantoorruimten met in de plint horeca en voorzieningen. Tevens wordt de twee-laagse ondergrondse parkeergarage uitgebreid.

Tower Ten is een 80 meter hoge toren die onder, tegen en bovenop de oorspronkelijke D-toren wordt gebouwd. In totaal bedraagt de optopping tien verdiepingen. Constructief en uitvoeringstechnisch complex en uitdagend. Het constructieve ontwerp is door Van Rossum zo bedacht dat de rest van het WTC kan blijven functioneren tijdens de bouw van Tower Ten.

Met een nieuwe, transparante gevel en de voortzetting van het golvende dak van de naburige gebouwen over de nieuwe toren, vormt Tower Ten straks een modern maar vanzelfsprekend ensemble met de rest van het WTC-complex, geheel naar de intenties van PLP Architecture.

Tags: Amsterdam, hoogbouw, kantoorgebouw / kantoren, herbestemming / herontwikkeling, Zuidas Amsterdam

Locatie Amsterdam
Opdrachtgever CBRE DOF Development BV
Architecten PLP Architecture, OZ Architects
Aannemer Ballast Nedam
Ontwerp 2016
Bouw 2018
Oplevering Eerste kwartaal 2022
Hoogte 80 meter
Oppervlakte 32.000 m² nieuwbouw, totaal 49.000 m² incl. herontwikkeling
Functie Kantoren, commerciële ruimten en parkeren
Rol Van Rossum Hoofdconstructeur

Tower Ten WTC

Hartstichting banner