SYMPHONY

Project vanaf een vroeg stadium geoptimaliseerd

Dit project bestaat uit een twee-laagse ondergrondse parkeergarage van ca. 20.000 m2 met daarboven een woontoren van 105 meter hoog en een kantoortoren van 97 meter hoog en een hotel.

Belangrijk aspect bij de bouw van de twee-laagse ondergrondse garage was de bemaling. Door de constructiehoogtes van vloeren en poeren te minimaliseren, was het mogelijk met een zware bemaling de put droog te realiseren. Omdat alles vanaf een vroeg stadium geoptimaliseerd werd, kon een veel kostbaarder en uitvoeringstechnisch risicovollere bouwkuip voorkomen worden. Deze aanpak was belangrijk voor het slagen van dit project.

Naast de parkeergarage bevindt zich een ondergronds leidingtracé. Dit is een ondergrondse tunnel waarin alle leidingen voor het gebouw aangebracht zijn. Op die manier blijven de leidingen altijd direct benaderbaar. In de twee-laagse kelder bevindt zich naast een garage ook nog een grote fietsenstalling, een sprinklerbassin en diverse technische ruimten.

Het hoteldeel is getunneld en de beide torens zijn in z’n geheel in prefab beton uitgevoerd. Het metselwerk is als een sandwich in één keer aangebracht, waardoor het niet meer nodig was om op grote hoogte te metselen. Op grote hoogte is er meer sprake van windverlet, waardoor het tempo van het metselen uiteindelijk het bouwtempo gaat bepalen. Door deze sandwich constructie toe te passen was het mogelijk om in 3 à 4 dagen een verdieping te bouwen. Deze aanpak kwam de planning zeer ten goede!

Tags: Amsterdam, appartement / woningen, hoogbouw, hotel, kantoorgebouw / kantoren, parkeren / parkeergarage, MIXED USE, Zuidas Amsterdam, woontoren

Locatie Amsterdam
Architect Architecten Cie
Adviseur Installaties Techniplan
Adviseur Bouwfysica Peutz
Hoogte torens torens van 105 meter en 97 meter hoog
Oppervlak 40.000 m2 (kantoortoren) en 16.000 m2 (woontoren); voorzieningen op de begane grond
Parkeergarage 20.000 m2 – 500 parkeerplaatsen in de kelder twee-laagse ondergrondse parkeergarage
Oplevering 2009
Rol Van Rossum Hoofdconstructeur

Symphony

Hartstichting banner