ROC LEIDEN

Een constructieve uitdaging!

Van Rossum werd hier in een later stadium bij het project betrokken. Technisch en budgettair was er veel mis gegaan. We hebben daarom een aantal dingen moeten corrigeren om te voorkomen dat het gebouw ‘omhoog zou zijn gedreven’. Tegelijk hebben we ervoor gezorgd dat alles weer binnen de financiele planning paste. Van Rossum heeft het hele gebouw opnieuw doorgerekend. Binnen twee maanden is het project zo weer vlot getrokken.

Een belangrijke ingreep was de aanpassing van het kelderconcept. We hebben het gebouw iets gelift waardoor het mogelijk werd om een 2-laagse kelder te veranderen in een 1-laagse kelder, wat zowel technisch als financieel belangrijke voordelen opleverde. Onze pragmatische aanpak zorgde ervoor dat de aannemer erin slaagde om het gebouw binnen de gegeven tijd uit te voeren.

Het Community College is een goed gebouw geworden. Het bestaat uit 5 torens die onderling zijn verbonden door bruggen. De hoogte van de torens varieert van 11 bouwlagen tot 6 bouwlagen. Het hoogste punt ligt op 47 meter. In het ontwerp van Thomas Rau is zowel rekening gehouden met de doorstroming van grote groepen mensen in en om het complex als met de eventuele groei van de opleidingen.

Inmiddels maken zo’n 5.000 studenten van zowel het ROC als van het Da Vinci College gebruik van het gebouw. Daarnaast biedt het gebouw onderdak aan een supermarkt, een Rabobank, een bedrijfsrestaurant, diverse techniekwerkplaatsen, verschillende winkels en horecavoorzieningen, een reisbureau, een sportcentrum en een ondergrondse parkeergarage. De gevestigde bedrijven fungeren tevens als leerwerkbedrijven voor de studenten die zo door het lopen van stages praktijkervaring kunnen opdoen. Op deze manier is deze ‘leerstad’ meer dan alleen een schoolgebouw, maar in feite een micromaatschappij op zichzelf.

Tags: parkeren / parkeergarage, sport, winkels, onderwijs / scholen, mixed use, leisure / horeca

Locatie Leiden
Opdrachtgever Community College Leiden b.v.
Architect Thomas Rau
Aannemer Heymans
Adviseur installaties Van Heugten
Start ontwerp 2003
Oplevering 2011
Oppervlak 54.400 m2 (inclusief ondergrondse parkeergarage)
Functie Opleidingscentrum, winkels en horeca
Rol Van Rossum Hoofdconstructeur

ROC Leiden

Hartstichting banner