Poppies

Amsterdam

Opdrachtgever
Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling
Architecten
Marc Koehler Architects
Functie
Wonen, parkeren en commerciële ruimten
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

Circulair en modulair appartementen complex

Gemeente Amsterdam had de duurzame ambitie om een circulair complex neer te zetten en dat is met Poppies gelukt. Poppies omvat 100 appartementen en een plint met een diversiteit aan werkfuncties en horeca. Het woongebouw is een optelsom van circulaire ambities. In het ontwerp zit 20 procent hergebruikt materiaal en 80 procent moet herbruikbaar zijn in de toekomst. De appartementen worden prefab gefabriceerd en worden op de bouw als complete modules geïnstalleerd.

Constructie

Met een versterkte focus op duurzaam ontwerpen heeft Van Rossum het constructief ontwerp geoptimaliseerd. Het project bestaat uit houten modulaire units, die op een tafelconstructie voor de commerciële ruimten op de begane grond, worden geplaatst. De kelder, tafelconstructie en stabiliteitsvoorzieningen zijn zodanig vereenvoudigd dat een efficiënte bouwmethodiek kan worden toegepast en het project financieel haalbaar is.

De modulaire units zijn zo ontworpen dat ze geen externe stabiliteitsvoorzieningen meer nodig hebben. Een innovatieve manier van constructief ontwerpen, waarbij stabiliteit inwendig in de houten modules wordt geïntegreerd, zonder dat dit ten koste gaat van de woningen. Op deze manier zijn de verbindingen tussen units onderling eenvoudig en kunnen de units zonder kostbare, tijdelijke stabiliteitsvoorzieningen worden geplaatst.

Hout en energiezuinig

De appartementen bestaan uit modules van CLT-hout (Cross Laminated Timber, red.). Dit kruislaaghout is, zoals de naam al zegt, opgebouwd uit meerdere lagen kruislings verlijmde platen. Naast de duurzame houtlook is CLT ook isolerend. In combinatie met onder meer warmte-koudeopslag, een groen dak, waterkringloop en zonnepanelen wordt Poppies een van de energiezuinigste gebouwen van Amsterdam.

Duurzaam leven

Naast duurzaam wonen kunnen Bewoners gebruikmaken van elektrische deelauto’s en deelscooters en van gezamenlijke werk- en ontmoetingsplekken, zoals de daktuin en horecavoorzieningen. In combinatie met een relatief lage huurprijs is het project met name gerealiseerd voor starters, jonge stellen en zzp’ers.