proj-nrc-handelsblad-1
proj-nrc-handelsblad-2
proj-nrc-handelsblad-3
proj-nrc-handelsblad-4
proj-nrc-handelsblad-5
proj-nrc-handelsblad-6
proj-nrc-handelsblad-7

NRC HANDELSBLAD

Transformatie Rokin 65 Amsterdam tot kantoor NRC Handelsblad

De voormalige optiebeurs aan het Amsterdamse Rokin heeft een nieuwe gebruiker en daarmee een nieuw gezicht gekregen. De massieve gevel van beton heeft plaats gemaakt voor een transparante aluminium vliesgevel. Dit had consequenties voor de stabiliteit. Ook de nieuwe grote vide, die vier verdiepingen verbindt met de centrale redactie, maakte constructieve aanpassing nodig.

Het verwijderen van de betonnen gevel werd mogelijk door het aanbrengen van een windverband en een betonwand tussen de betonkolommen in de  zijgevel.Tot aan de 4e verdieping zijn de stramienen haaks hierop gevuld met in het werk gestort beton. De windbelasting kan zo naar de fundering worden afgevoerd. Op de hogere verdiepingen zijn stalen windverbanden in een stalen bok aangebracht. De gewenste transparantie in de gevel kon zo gestalte krijgen.

Het daglicht kan in dit gebouw van zeven verdiepingen, plus twee parkeerlagen in de kelder, via de vliesgevels tot diep in het gebouw doordringen. Dit heeft een positieve invloed op werkomstandigheden. Rond de open centrale kern zijn de werkplekken gegroepeerd. Door de vliesgevels is er direct contact met buiten. Op de eerste verdieping is beloopbaar glas gebruikt in de vloer. Dit sluit goed aan op de glazen binnenwanden. Het ook voor publiek toegankelijke ‘bedrijfsrestaurant’ is gelegen op de begane grond.

Door ‘slim’ te construeren heeft Van Rossum al deze grote veranderingen in stabiliteit en draagstructuur weten te realiseren zonder dat daarvoor aanpassingen nodig waren in de fundatie.

De voormalige optiebeurs is een prachtig transparant gebouw geworden. Van Rossum heeft met veel plezier aan deze transformatie bijgedragen.

Tags: Amsterdam, kantoorgebouw / kantoren, herbestemming / herontwikkeling ,renovatie, leisure / horeca

Locatie Amsterdam
Opdrachtgever
NRC Media
Ontwerp Dam & Partners Architecten
Interieur Architectenbureau Jaap Dijkman
Aannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Vliesgevel Rollecate
Constructies Van Rossum (opdrachtgever Van Rossum – DVM)
Oplevering Medio 2013
Gebruiker Redactie NRC Handelsblad

NRC Handelsblad

Hartstichting banner