Lumion Amsterdam
Lumion Amsterdam
Lumion Amsterdam
Lumion Amsterdam
Lumion Amsterdam
Lumion Amsterdam

LUMION AMSTERDAM

Onderwijs in een jong monumentaal gebouw

De nieuwe naam Lumion, voorheen Caland 2, past goed bij dit prachtig gerenoveerde monumentale pand met een deel nieuwbouw voor de huisvesting van deze middelbare school voor vmbo, havo en vwo.

De centrale ontmoetingsplek van de school is Het Forum, een atrium tussen het nieuwe deel en de oud-bouw. Hier bevinden zich de entrees en een prachtige imposante trap die alle onderbouwclusters ontsluit.

In het nieuwe deel bevinden zich op de begane grond een Sciencelab, Medialab en een Atelier. Daarboven zijn de onderbouwclusters; zelfstandige eenheden van ca. 160 leerlingen en hun docenten. Rond een groot open gebied bevinden zich lokalen, spreekkamers en docentenruimten voor elk cluster. Zo hebben zij een eigen plek binnen de grote school waar leerlingen de juiste aandacht kunnen krijgen.

De imposante trap was een prachtige uitdaging die volledig door Van Rossum in de ontwerpfase is geëngineerd. Hierdoor konden de exacte afmetingen en noodzakelijke verbindingen en krachten in een vroeg stadium worden bepaald en afgestemd op het nieuwe casco. Door deze uitgebreide uitwerking kan een dergelijke trap goed worden gebudgetteerd en is het mogelijk om zo`n bijzondere vormgegeven trap in een onderwijsgebouw mogelijk te maken.

Het bestaande gebouw, wat in het verleden ook door Van Rossum is geconstrueerd,  is voorzien van een extra bouwlaag. De laagbouw met zijn bijzondere betongewelven is gerenoveerd en door het nieuwe atrium verbonden met het nieuwe gebouw en het bestaande gebouw. Aan het complex is tevens een sporthal van 21 bij 42 meter toegevoegd.

Tags: Amsterdam, onderwijs / scholen, herbestemming / herontwikkeling, renovatie, monument

Project Renovatie & nieuwbouw & herbestemming school met een vrijstaande sporthal met 3 zalen
Locatie Vlaardingenlaan 25, Amsterdam
Functie Onderwijs
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Architect Atelier PRO
Landschapsontwerp Gemeente Amsterdam
Aannemer Hegeman, Nijverdal
Bruto oppervlakte 12.050 m2
Adviseur bouwfysica LBP Sight
Adviseur installaties Ingenieursbureau Linssen
Gevelbouwer Hermeta
Oplevering mei 2019
Fotografie René Souverijn, Atelier PRO
Rol Van Rossum hoofdconstructeur

Lumion Amsterdam

Hartstichting banner