HERMITAGE AMSTERDAM

Van bejaardentehuis naar internationaal museum aan de Amstel

De verbouwing van het voormalig verpleeghuis Amstelhof tot Museum Hermitage aan de Amstel was een bijzonder complexe klus, maar wat een prachtig gebouw staat er nu!

Het Amstelhof ligt centraal, aan de Amstel, midden in Amsterdam. Het gebouw vormt een schakel in de serie openbare gebouwen langs de Amstel: Stopera, Hermitage, Theater Carré en het Amstelhotel. Wij zijn als bureau de afgelopen decennia bij al deze projecten betrokken geweest.

Het Amstelhof heeft 324 jaar gediend voor zorg aan ouderen. In de jaren ’70 heeft een verbouwing plaatsgevonden waarbij de fundering al hersteld was.

Nu de functie van het gebouw veranderde, van bejaardentehuis naar museum, moest de veranderlijke belasting verhoogd worden. In plaats van 1,5 kN/m2 destijds, naar 4,0 kN/m2 nu.

We hebben oplossingen gezocht voor die delen van de betonconstructie die niet voldeden, met behoud van het monumentale karakter. Hiervoor moesten bijna alle vloeren versterkt worden en er zijn waar nodig extra palen aangebracht.

De hele indeling van het gebouw is gewijzigd. Van een gebouw met kleine vertrekken en veel gangen naar een gebouw met grote open ruimtes met o.a. de entreefoyer, een auditorium en een café-restaurant. Ook de indeling van de 2 tentoonstellingsvleugels is nieuw. Constructief dus een groot aantal doorbraken in de dragende wanden met stalen portalen, maar ook in de vloeren.

De officiële opening was op 19 juni 2009 door (toenmalig) koningin Beatrix. Het was een geweldige eer om daar als constructeur bij aanwezig te mogen zijn.

Tags: Amsterdam, kantoorgebouw / kantoren, museum, herbestemming / herontwikkeling, renovatie, leisure / horeca, monument

Locatie Amsterdam
Opdrachtgever Stichting Hermitage aan de Amstel
Architect Hans van Heeswijk Architecten
Aannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen b.v.
Adviseurs Interieur architect – Merckx + Girod architecten
Installaties Deerns raadgevende ingenieurs b.v.
Projectmanagement Het Oosten Kristal b.v.
Start ontwerp 2005
Start bouw 2007
Oplevering 2009
Functie Museum
Bijzonderheden Rijksmonument
Bouwkosten € 39 miljoen
Rol Van Rossum Hoofdconstructeur

Hermitage

Hartstichting banner