Heinekenhoek

Amsterdam

Opdrachtgever
Caransa Groep
Architecten
MVSA Architects
Functie
Horeca, hotel
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

transformatie tot spraakmakend gebouw

De welbekende Heineken Hoek op het Leidseplein in Amsterdam wordt ingrijpend veranderd. Het pand stamde uit 1900, maar deze wordt nu vervangen voor een volledig nieuw gebouw. Het voormalige pand sluit niet meer aan bij de omliggende panden en deze locatie verdient een spraakmakend gebouw.

Het nieuwe pand telt zes bouwlagen én een kelder. De horeca wordt verdeeld over de kelder, begane grond en eerste verdieping. De rest van de verdiepingen zijn bestemd voor een hotel. Het krijgt een dubbele gevel, een binnengevel en een opvallende glazen buitengevel, opgebouwd uit glazen driehoeken.

Constructie

In samenwerking met de geotechnisch adviseur CRUX heeft Van Rossum de bouwkuip in het centrum van Amsterdam ontworpen. Door een slim ontwerp blijft de vervorming rondom beperkt, wat het maken van de kelder, direct aan het Leidseplein, mogelijk maakt.
 
Het constructieve ontwerp is zo bedacht dat de vloeroppervlaktes gemaximaliseerd kunnen worden en een voorgespannen, glazen gevel kenmerkt het nieuwe gebouw – wat het een ware eyecatcher moet maken!