proj-general-aviation-terminal-schiphol-1
proj-general-aviation-terminal-schiphol-2
proj-general-aviation-terminal-schiphol-3

GENERAL AVIATION TERMINAL SCHIPHOL

De nieuwe General Aviation (GA) Terminal op de luchthaven Schiphol is speciaal ontworpen om optimale privacy te bieden aan hen die dat nodig hebben.

GA is de internationale benaming voor exclusief vliegverkeer: privé-, business- en Koninklijke vluchten. Kenmerkend voor dit VIP-vliegverkeer is het luxueuze karakter. Omdat het vliegtuig zo dicht mogelijk bij de passagier staat, zijn er geen wachtrijen en wordt optimale privacy geboden.

Het ontwerp benadrukt deze luxe. Aan ‘landside’ worden de passagiers via een drive-through direct in het gebouw gebracht. Zij hebben zo geen last van regen, wind en, niet onbelangrijk, camera’s. Aan ‘airside’ wordt hetzelfde comfort geboden via de ver uitstekende luifel. Ter hoogte van de luifel, bovenin het gebouw, is ruimte voor luchtvaartgerelateerde kantoren. De vorm van de luifel biedt tevens extra privacy doordat het zicht vanuit de kantoren op de passagiers wordt verhinderd, terwijl het licht wel wordt doorgelaten.

De schuine vormen van het gebouw zijn bijzonder. De opbouw van de constructie is een staalconstructie met kanaalplaten met druklaag. De druklaag brengt de horizontale spatkrachten van de schuine kolommen over naar de geprefabriceerde kernen.  Door een heldere positionering van de kernen blijven krachten beperkt en blijven de extra kosten door de scheefstand ook beperkt. De grote luifel wordt gedragen door 4 spanten. Deze spanten lopen over de breedte van het gebouw. De spanten zijn een combinatie van het vakwerkprincipe en vierendeel principe. Daar waar het kan zijn diagonalen toegepast en waar dat niet wenselijk was zijn moment vaste verbindingen toegepast (vierendeelprincipe).

Zo blijven de ruimtes goed bruikbaar en is materiaalgebruik geminimaliseerd.

Op innovatieve wijze vertegenwoordigt de heldere vorm van het ontwerp de specifieke functie van dit gebouw, als ook de behoefte aan privacy.

Tags: terminal

Locatie Luchthaven Schiphol
Opdrachtgever Schiphol Real Estate
Architect VMX Architects
Start ontwerp 2007
Oplevering 2010/2011
Omvang 6.600 m2
Functie gebouw Terminal
Rol Van Rossum Hoofdconstructeur

GA Terminal Schiphol

Hartstichting banner