CONSERVATORIUM HOTEL

Prijswinnaar gulden feniks

Het gaat hier om een bestaand gebouw, het voormalige conservatorium, waar nieuwbouw in de binnentuin aan toegevoegd moest worden. De opdrachtgever eiste een extreem hoge kwaliteit voor een hotel zoals we die in Nederland eigenlijk nog niet kennen. Het project was vooral complex omdat er veel partijen bij betrokken waren. Van Rossum organiseerde daarom een paraplu projectverzekering waarmee we verantwoord aan het werk konden.

Het Conservatorium Hotel is een fantastische toevoeging in de stad. Technisch waren er duidelijk uitdagingen. We moesten 9 meter diep de grond in, dicht naast een bestaand monumentaal gebouw. Samen met het bedrijf Crux hebben we deze klus heel nauwkeurig geadviseerd en gemonitord. Ook het atrium was een interessante opgave. Het resultaat is een fraaie constructie geworden waaraan nauwelijks zichtbaar is hoe gecompliceerd de uitvoering hiervan was, met name qua stabiliteit.

De transparante nieuwbouw in de binnentuin heeft een vlakke vloer op kolommen die op ingenieuze wijze zijn afgesteund op het monumentale gebouw.

Het Conservatorium Hotel is een duurzaam gebouw. Voor de koeling en verwarming is gebruikt gemaakt van een WKO installatie om zo het energieverbruik te reduceren. Dit is bereikt door een put te slaan van 150 meter diep. Daarnaast zijn alle bestaande ruiten vervangen door glas met zowel hoge thermische- als geluidsisolatiewaarden.

Bij dit technisch uitdagende project was Van Rossum als enige partij van begin tot eind betrokken.

Tags: Amsterdam, hotel, sport, duurzaam, herbestemming / herontwikkeling, renovatie, monument

Locatie Amsterdam
Opdrachtgever Alrov groep
Architect
nieuwbouw – Meyer en Van Schooten Architecten
oudbouw – Architectenburo Van Stigt en O-III
interieur – Lissoni Associati, Milaan
Bouwbedrijf IQNN Vastgoed b.v.
Adviseurs geotechniek – Crux
Oppervlak 14.000 m2 bestaand
5.000 m2 nieuwbouw
Waarvan 2000 m2 wellbeing center ondergronds de bouw van een atrium en Central Glass Building op het binnenterrein
Start transformatie mei 2008
Oplevering december 2011
Huidige functie hotel
Voormalige functie conservatorium voormalig RijksPostspaarbank
Rol Van Rossum hoofdconstructeur

Conservatorium hotel

Hartstichting banner