proj-cite-1
proj-cite-2

CITé ROTTERDAM

Een beeld van onafhankelijk schuivende volumes

Cité op de kop van Zuid in Rotterdam bestaat uit twee torens van 75 en 90 meter hoog. Hierin zijn boven een 2-laagse parkeerkelder 500 studentenwoningen, kantoren en horeca gevestigd.

In het gebouw bevindt zich de oplegging van het bruggebouw van de Inholland Hogeschool aan de andere kant van de metrotunnel. De constructie bestaat uit in het werk gestorte, getunnelde, dragende wanden met stabiliteitswanden hier loodrecht op. Deze verspringen op hogere verdiepingen waardoor er overstekken in beide richtingen ontstaan. Zo vormt zich een beeld van onafhankelijk schuivende volumes.

Om het verschil in zettingen van de bouwdelen van verschillende hoogtes uit het ontwerp mogelijk te maken, zijn op strategische plaatsen dilataties en kantelstroken aangebracht in de kelder en begane grond.

Om binnen het budget van sociale woningbouw te blijven met een dusdanig uitbundig ontwerp is het gebouw vanaf de 2e verdieping getunneld. De voorwaarde hierbij was dat binnen het tunnelsysteem ook de overstekken van meer dan 8 meter in het tunnelsysteem geïntegreerd zouden worden.

Tags: Rotterdam, appartement / woningen, hoogbouw, kantoorgebouw / kantoren, parkeren / parkeergarage, leisure / horeca, studentenhuisvesting

Locatie Rotterdam
Opdrachtgever Stadswonen Kristal Rotterdam
Architect Tangram Architecten
Aannemer Ballast Nedam
Oppervlak Ca. 33.000 m2 wonen, ca. 2.000 m2 kantoren & 135 parkeerplaatsen in 2-laagse kelder
Oplevering Medio 2010
Hoogte torens Resp. 75 meter en 90 meter
Functie Starters/studentenhuisvesting, werk- en vergaderruimtes, fitnessruimte en horeca
Rol Van Rossum Hoofdconstructeur

Cité Rotterdam

Hartstichting banner