Binck Blocks

Den Haag

Opdrachtgever
VORM
Architecten
LEVS Architecten
Functie
Woontoren
Onze rol
Hoofdconstructeur
(coördinerend, ontwerpend en deelconstructeur)

innovatieve 115 meter hoge woontoren

De 115 meter hoge toren van gestapelde blokken en een bijzondere kroon heeft een industriële én natuurlijke uitstraling. Met in totaal 292 woningen maakt het project onderdeel uit van de grootschalige gebiedsontwikkeling de Binckhorst.

Het gebouw is innovatief, heeft een rauw randje en hoge duurzaamheidsambities.

115

m. hoog

31.800

292

woningen

2024

oplevering

Verticale, circulaire stad

Binck Blocks wordt in ruimtelijke volumes opgedeeld, elk bestaand uit dertig woningen, met in elk volume specifieke collectieve plekken, zoals een dakpark, een speelstraat of stadsbalkon. Groene collectieve plekken in de open lucht geven bewoners de kans om naar buiten te gaan. Zo ontstaan verticale buurten, allen met een eigen identiteit. De plint heeft een commerciële invulling waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

De gehele gevel is demontabel en daardoor circulair. Naast de gevel wordt het casco in prefab beton uitgewerkt, waardoor de bouwsnelheid kan worden opgevoerd. De constructieve prefabvloeren zijn gescheiden van de installaties in de vloeren, wat grote flexibiliteit oplevert in de toekomst.

Constructie

Door de verspringende volumes verschillen de plattegronden van elkaar. Van Rossum heeft voor de lastige vormen een (economisch) efficiënte en logische constructie ontwikkeld. Er is naar een oplossing gezocht, waar bij er, binnen de verspringende volumes, punten konden worden gevonden waar de constructie kon worden doorgezet.

Natuur-inclusief

Voor de biodiversiteit wordt het gebouw als een ecosysteem beschouwd. De groene gevels verbeteren de luchtkwaliteit en zorgen voor verkoeling in de zomer. Regenwater wordt in het gebouw opgevangen en gebruikt om het groen te onderhouden.