ANNA VAN BUEREN TOREN

Constructief gezien een enorme uitdaging

Constructief gezien is de Anna van Buerentoren een enorme uitdaging. Het gebouw wordt op een bestaande kelderbak geplaatst, waarbij de al aanwezige fundering een maximale draagcapaciteit heeft. Deze fundering was ooit bedoeld voor een ander gebouw met een andere gebruiker. Van Rossum werd gevraagd om er voor te zorgen dat er voldaan kon worden aan de wensen van de nieuwe opdrachtgever binnen het gestelde budget.

De opgave bleek lastig. Er waren 12 kolommen waar het gebouw op moest landen. En de ontworpen gebouwvorm sloot niet optimaal aan op deze 12 kolommen. Het was nodig om een aantal transities in het ontworpen volume door te voeren om het project mogelijk te maken. We hebben hier een vrij cruciale rol in gespeeld, tot aan het eind van het proces. Van Rossum wist de hoeveelheid staal in de constructie te reduceren en daarmee waren we in staat om de bouwprijs naar beneden te brengen.

De Anna van Buerentoren is een duidelijk voorbeeld hoe onze expertise kan leiden tot een noodzakelijke aanpassing in de vormgeving, waarmee het project commercieel mogelijk werd.

Tags: appartement / woningen, hoogbouw, parkeren / parkeergarage, onderwijs / scholen, woontoren, studentenhuisvesting

Locatie Den Haag
Opdrachtgever Fortress
Architect Wiel Arets architects
Aannemer Wessels Zeist
Projectmanagement A&O bouwmanagement
Adviseur bouwfysica DGMR
Installateur De Bosman Bedrijven
Oppervlak 22.000 m2
Start ontwerp Maart 2011
Gereed Collegejaar 2013/2014
Functie Universiteit, studentenhuisvesting
kantoren, horeca

Anna van Bueren toren

Hartstichting banner