ALLIANDER

Transformatie van vijf bestaande gebouwen

Het nieuwe complex van netwerkbedrijf Alliander biedt ruimte aan 1550 werknemers. De medewerkers hebben in co-creatiesessies zelf aan het ontwerp meegewerkt. De vijf bestaande gebouwen zijn uitgebreid en overkapt door een ‘klimaatkas’ met een golvend, zwevend dak.

Niet alleen het uiteindelijke gebouw maar het gehele proces is duurzaam. Bij de bouw van het complex zijn grondstoffen en materialen maximaal circulair toegepast. Alles wat uit de oudbouw nog bruikbaar was is hergebruikt: van dakconstructie, gevels, deuren (in nieuwe meubels) en plafondplaten tot de toiletpotten aan toe.

De betongevels van de bestaande gebouwen zijn er (deels) afgehaald zodat de gebouwen lichter werden. Na versteviging van de fundering kon zo een extra verdieping op deze gebouwen worden geplaatst. Bij het ophogen van een van de gebouwen heeft de dakconstructie tijdelijk op het parkeerterrein gelegen en is daarna teruggeplaatst.

De vraag vanuit Alliander was om de gebouwen te transformeren naar een geïntegreerd energie-opleverend en extreem duurzaam complex. Dit is prima gelukt!
Vijf thema’s stonden hierbij centraal: het nieuwe werken, circulariteit, energie positiviteit, de relatie met gebied en integraliteit. Het gebouwencomplex voorziet in meer dan haar eigen energiebehoefte en levert daardoor energie aan de omgeving. Door de combinatie van het glazen atrium met lucht-verwarming, een bodemwarmtepomp en 10.000 m² zonnecellen is er een positieve energiebalans.

Het DBMO contract met een lengte van 15 jaar, heeft geresulteerd in een duurzaam, fantastisch gebouw met comfortabele werkplekken.

Tags: kantoorgebouw / kantoren, duurzaam, herbestemming / herontwikkeling, renovatie

Locatie Duiven
Opdrachtgever VolkerWessels Vastgoed
Architect RAU Architects
Ontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed
Aannemer VolkerWessels,
Boele & Van Eesteren
Adviseur installaties INNAX
Interieur Fokkema & Partners
Landschap Kuiper Compagnons
Bouwfysica, brand en BREEAM Aveco de Bondt
Systeem innovatie Turntoo
Start ontwerp medio 2012
Start bouw najaar 2013
Oplevering augustus 2015
Oppervlak totaal ca. 25.000 m2
(ca. 6.000 m2 nieuwbouw
waarvan ca. 4.000 m2 Atrium
en ca. 2.000 m2 kantoor
Functie Kantoor, laboratoria /
opleidingsruimten
Rol Van Rossum hoofdconstructeur

Alliander

Hartstichting banner