nieuws-opstaan-met-dirk-jan-kluft

Nieuws

Opstaan met Dirk-Jan Kluft: Faciliteer wonen in monofunctionele gebieden

Interview met Mattijs Kaak voor Vastgoed Journaal

Koffie, thee of……..?

Het wisselt wel eens maar momenteel eet ik twee toastjes, eentje met jam of rosbief en eentje met kaas. Vroeger ontbeet ik heel anders maar toen was ik ook dertig kilo zwaarder.

Wie ben je en wat doet je bedrijf?

Al mijn hele werkende leven ben ik bij Van Rossum en nu ben ik daar partner en directeur. Het bedrijf bestaat sinds 1953 en sinds 1 januari van dit jaar heten we Van Rossum Raadgevende Ingenieurs. We zijn begonnen in de woningbouw maar hebben ons ontwikkeld tot een all-round adviseur die allerhande projecten doet. We hebben een hele goede kennis van Amsterdam, doen veel herontwikkeling en monumentale projecten. Steeds vaker werken we ook over de grenzen heen. Het is een boeiend maar intensief beroep, men zegt wel eens dat architecten ouder worden dan constructeurs.

Wat is jouw ideale werkomgeving?

Bij ons nieuwe kantoor hebben we ons bedrijf zo ingedeeld dat we met z’n allen op één laag zitten daardoor zijn de lijnen heel kort wat ook nodig is in ons werk. Wel kan ik de deur van mijn kantoor dicht doen als dit uit hoofde van mijn functie nodig mocht zijn, daar heeft iedereen overigens begrip voor. Het pand is van meerdere eigenaren die ook allemaal in het pand gevestigd zijn, bedrijven met allemaal een andere invalshoek wat juist heel inspirerend kan werken.

Heeft jullie bedrijf te maken met leegstand?

In ons eigen gebouw zijn nog meters beschikbaar, dit proberen we met onze VvE driftig op te lossen. In relatie tot onze klanten worden we veelal met binnenstedelijke leegstand geconfronteerd als bestaande, vaak monumentale gebouwen hun oorspronkelijke functie verliezen.

Wat doen jullie zelf aan leegstandbestrijding?

Als gebouwen hun oorspronkelijke functie verliezen dan is transformatie vaak de juiste weg. Het is dan essentieel om goed te kijken naar welke nieuwe functie past bij het gebouw, hoe dit hier in te passen is maar ook zeker welke nieuwe functie de juiste impact zal hebben op de omgeving. Een goede transformatie kan een enorme boost geven aan de omliggende bebouwing maar ook zeker aan de beleving van de stad.

De Hermitage en De Bazel zijn hier goede voorbeelden van, een voormalig verzorgingstehuis is nu een museum en een gesloten bankgebouw is nu een openbaar archief.

Wat vind je een voorbeeld van een succesvolle upgrade?

De projecten van Pronam zijn echt voorbeelden van gedurfde herontwikkeling met veel impact op de omgeving. Dit geldt voor Atlas Arena in Zuidoost en ook zeker voor het Ramada Hotel aan de ring A10. Juist hierom ben ik erg benieuwd hoe hun volgende project, Rivierstaete, zal uitpakken.

Welk gebouw zou jij graag aangepakt zien worden?

Het lijkt me fantastisch om wonen te faciliteren in een monofunctioneel gebied. In Zuidoost en Sloterdijk zijn ze al tijden op zoek naar de juiste aanpak maar het lijkt nog steeds niet te lukken. Dat het kan wordt bewezen bij Campus Diemen Zuid, ook geen voor de hand liggende plek. Veel nieuwe bewegingen beginnen bij studenten waarop de rest altijd volgt, ik hoop dat iemand snel de durf heeft om het op te pakken.

Is duurzaamheid belangrijk voor jullie organisatie?

Duurzaamheid heeft er voor gezorgd dat constructeurs bewuster met materiaal om gaan. Daar het materiaal toepassen waar het meest wordt uitgenut leidt uiteindelijk tot minste kosten. Dit zie je weer terug in de posities van kolommen en het plaatsen van liftkernen. Voorbeeld hiervan is het casco van TNT. Dit is praktische duurzaamheid die uiteindelijk veel rendement oplevert en waar wij ons mee kunnen onderscheiden.

Wie is je favoriete ontwerper?

De vroege Calatrava was een kunstenaar, constructeur en architect in één. Zijn principe om te ontwerpen met een dierlijk skelet als basis heeft veel bijzondere ontwerpen opgeleverd. Helaas is zijn ster nu een beetje dalende.

Welke vraag zou jij aan de volgende vastgoedprofessional stellen?

Duurzaamheid komt vaak neer op het vernieuwen van installaties maar het is zo veel meer waar liggen de kansen?

Jij kreeg op jouw beurt de volgende vraag van Bas van Holten van Merin. Wat heb je geleerd van herontwikkeling en hoe kunnen we deze lessen toepassen om de nieuwbouw die we nog ontwikkelen echt beter te maken?

Voorheen lag de nadruk op zo goedkoop mogelijk ontwikkelen, dit ging ten koste van de mogelijkheden van gebouwen. Nu bouwen we robuuster en denken we ook na over flexibiliteit, uitgaande van toekomstige alternatieve aanwendbaarheid van het object. Dit heeft ook geleid tot nieuwe technieken zoals lijmwapening maar ook nieuwe vijzeltechnieken die heel bruikbaar zijn.

18-2-2014