nieuws-gymnasium-1

Nieuws

Het 4e Gymnasium in Amsterdam

Vorige week, op 16 januari, is door de aannemers het contract ondertekend voor de bouw van het 4e Gymnasium in Amsterdam. Dura Vermeer, Wolter & Dros en Croon zullen in maart 2015 starten met de bouw.
In de zomer van 2016 zal dan het nieuwe gebouw in gebruik worden genomen.

Het ontwerp is van Architectenbureau Paul de Ruiter.
Van Rossum is er trots op aan dit project meegewerkt te hebben.

De Houthaven, een gebied van circa 30 hectare groot, zal de komende jaren worden ingevuld tot een levendige stadswijk met verschillende eilanden en een grote diversiteit aan gebouwen en gebruikers.
Dit wordt het eerste energie neutrale stadsdeel van Amsterdam en het 4e Gymnasium aan de Houthavenweg past prima in deze duurzame ambitie.

Het accent van het 4e Gymnasium ligt op kunstzinnige en culturele vorming. Ook vakken als film, drama, schilder- en tekenkunst vinden hier een plek. Naast de reguliere leslokalen komen er dan ook een theater, een filmzaal, een atelier en een laboratorium.

Energie neutrale frisse school

Het 4e Gymnasium wordt een Frisse School (klasse B). Hiermee wordt een optimaal binnenklimaat gegarandeerd.
Een betonkernactivering zal worden toegepast en het schoolgebouw wordt aangesloten op de wamtelevering in het Houthavengebied. Middels hoogwaardig drievoudig glas wordt het gebouw geïsoleerd en de benodigde elektriciteit wordt opgewekt op het dak middels PV-cellen.

De gevel is opgebouwd uit verschillende geel-, oranje- en roodkleurige korrels. Deze korrels, die elk ook weer verschillen in hoogte, breedte en diepte, bestaan zowel uit transparant als gekleurd geëmailleerd glas en worden omgeven door een zonwerend houten kader.
Tevens komen er twee sportzalen op de bovenste verdieping met een aparte opgang zodat deze ook buiten schooltijd door de buurt gebruikt kunnen worden.

Door het optimale binnenklimaat zal dit schoolgebouw naar verwacht een positief effect hebben op het functioneren van leerlingen en onderwijzend personeel.

21-1-2015