Van Rossum logo
English - Nederlands
proj-the-edge-1
proj-the-edge-2
proj-the-edge-3
proj-the-edge-4
proj-the-edge-5
proj-the-edge-6
proj-the-edge-7
proj-the-edge-8
proj-the-edge-9
proj-the-edge-10

THE EDGE – AMSTERDAM

The most sustainable office building in the world.

BREEAM Outstanding, a score of 98.36%!
On completion, the most sustainable office building in the world.

Super slimline construction of atrium roof. The beautiful 3,000 m2 atrium on the north side by the motorway is the building’s eye-catcher. It is the visual and structural heart of the building with a 54 metre glass roof and a great many work and meeting places. It is also the channel for the return of ventilation air from the offices so that hardly any additional heating is needed.

The building was made energy-efficient in collaboration with the University of Amsterdam and the Amsterdam University of Applied Sciences. The entire south-facing façade is fitted with solar panels and 4,100 m2 of solar panels were also placed on the rooves of the universities (The Edge’s own roof was too small). The people who work in the building can adjust the climate and light at their work place themselves with an app on their mobile telephone. This innovative technology not only saves energy but provides information about how the building is being used.

The large free-span roof is in itself a constructional achievement. Van Rossum designed it so that the beams look as slender as possible. We designed the 1300 mm high beams with a tapering cross-section which was 570 mm wide at the top and a mere 140 mm on the bottom. They are made of welded steel plates of 15 and 40 mm and span 30 metres. Because they form a grid, the beams work in two directions. Intelligent facade support. We have used the two bridges in the atrium, which connect both office wings, as horizontal support for the exceptionally slender façade columns. One nice detail is that the load-bearing cavity walls have larger recesses as they travel upwards. It is a subtle difference, but it means that the windows are larger the higher they go allowing more daylight in.

A transparent, flexible and extremely sustainable building made possible by the collaborative approach of a close-knit team of advisors.

The building has been nominated for the MIPIM Awards 2015 for the category ‘Best Innovative Green Building’.

Location Zuidas Amsterdam,
Gustav Mahlerlaan
Client OVG Project Development
Architect PLP Architecture Ltd, London and Oever Zaaijer architecture and urban development
Interior architect Fokkema & Partners
Contractor G&S Bouw
Installation advice Deerns
Acoustic,building physics and fire safety advisors LBP|Sight
Start of construction end 2011
Completion November/December 2014
Official opening  29th May 2015
Surface area  40,000 m2 office surface area,
10,000 m2 parking space (subterranean two-layer basement)
Use office with company restaurant, meeting and reception centre and mini-shop
Role of Van Rossum senior structural engineer

Other projects

All projects
Oxfam Novib banner