Van Rossum logo
English - Nederlands

PAKHUIS DE ZWIJGER

With this building Van Rossum has proven to belong to the top of renovation constructors

Here Van Rossum came up with a renovation concept that fitted the financial framework and was technically achievable. A road and a bridge have been built going through de Zwijger Warehouse. Due to a previous constructive intervention the building had become inaccessible. An in-depth analysis of the options to revitalise de Zwijger was essential.

In order to do this clear communication with the architect involved was required. Also the technical aspects of the construction were challenging. For that reason Van Rossum has given a number of ‘lectures’ to the builders on how to approach the work here.

In contrast with a previous design we decided to create mostly volume above the road in stead of floors. This way we could limit the load. This was also necessary considering the limited height of the construction. Additionally the original support structure has been restored by means of pre stressing techniques. Above the road a three dimensional lattice truss has been placed carrying the floors above it.

The whole construction has been completely adjusted to the (new) functions of the building. This is how former warehouse de Zwijger has been put back to good use.

Location Amsterdam
Client Stadsherstel Amsterdam NV
Architect Architectenburo J. van Stigt; Andre van Stigt
Contractor M.J. de Nijs en Zonen
Project start March 2005
Completion End 2006
Surface Area Approx. 5,000 m2
Function Cultural centre, concert hall, platform for creativity and innovation
Function Van Rossum Main structural engineer

Other projects

All projects
Oxfam Novib banner