Van Rossum logo
English - Nederlands
proj-cite-1
proj-cite-2

CITé ROTTERDAM

An image of independently shifting volumes

‘Cité op de kop van Zuid’ in Rotterdam consists of two towers of 75 and 90 metres in height respectively. It houses 500 student flats, office space, catering and an underground parking lot of 2 floors.

The bearing of the connected Inholland Hogeschool building finds itself in this building at the opposite side of the metro passage. It is a construction of on site poured, tunnelled and supporting walls with stabilising walls placed at a right angle. At higher floors these recede creating cantilevers in both directions. This is how an image of independently shifting volumes arises.

To realize the differential settlement in the design due to height difference of the construction, dilatation joints and temporary construction joints have been placed strategically at the ground level and basement.

To keep within the budget of Social Housing with such an exuberant design, a tunnel system was made into the building from the 2nd floor. The condition here was that the cantilevers of more than 8 metres were to be integrated in the tunnel system.

Location Rotterdam
Client Stadswonen Kristal Rotterdam
Architect Tangram Architecten
Contractor Ballast Nedam
Surface Area Approx. 33,000 m2 housing, approx. 2,000 m2 offices, 135 parking spaces in a 2-floor basement
Realization Around 2010
Height towers 75 metres and 90 metres respectively
Function Starter/ student housing, offices and meeting rooms, gym and catering
Function Van Rossum Main structural engineer

Other projects

All projects
Oxfam Novib banner