Een uniek kijkje achter de schermen bij Clubhouse Boompjes

Van Rossum heeft een jarenlange samenwerking met de studieverenigingen van de Technische Universiteiten in Delft en Eindhoven. Wij delen graag onze kennis met jonge mensen, die op hun beurt een bron van inspiratie voor onze organisatie zijn. Bovendien biedt het ons de ultieme mogelijkheid om de toekomstige generatie voor te bereiden op een succesvolle en duurzame inzet binnen ons vakgebied.

Vorige week kregen de studenten van de TU Delft (U-BASE) een uniek kijkje achter de schermen bij Clubhouse Boompjes. Collega Werner Vos & Martijn Bot van Cordeel vertelden de studenten over het constructief ontwerpproces en de verschillende uitdagingen van het project.

Na de presentatie kreeg de groep een uitgebreide rondleiding over de bouwplaats, waar zij de constructie met eigen ogen konden bekijken.

Clubhouse boompjes ligt direct aan de Maas, met het centrum van Rotterdam op een steenworp afstand. De nieuwbouw bestaat uit twee woontorens van 70 en 100 meter hoog, die op de onderste lagen zijn verbonden met een commerciële begane grond.

Kenmerkend voor de bovenbouw zijn de verspringende volumes over de hoogte van beide torens. De volumes zijn uitkragend in beide richtingen van de torens, waarbij de vrijdragende volumes aan een kant langer zijn. Dit verschil in lengte zorgt voor instabiliteit in de toren en extra krachten in de fundering en constructieve elementen. De constructie is zo ontworpen om deze extra krachten op te vangen en de torens de nodige stabiliteit te geven.