Bijzondere constructies voor de Cooltoren

De skyline van Rotterdam krijgt er weer een nieuwe woontoren bij: de ruim 150 m hoge CoolTower of, op z’n Rotterdams gezegd: Cooltoren. Deze toren trekt de aandacht met grote uitkragende balkons en open gevels. Weggewerkt in het gebouw bevinden zich een aantal bijzondere constructies.

De Cooltoren wordt momenteel gebouwd in de wijk Cool in het centrum van Rotterdam. De toren bevindt zich direct achter de Schiedamsedijk in het Baankwartier, een van de meest karakteristieke wederopbouwwijken van Rotterdam. De toren is onderdeel van het bestemmingsplan Cool, dat als doel heeft om het Baankwartier van een introverte stadswijk naar een levendig stedelijk gebied te transformeren. De toren telt 52 bouwlagen met 280 woningen. Het vloeroppervlak bedraagt circa 37.620 m2 en de totale hoogte is 154,4 m.


Het silhouet is opvallend: het zwaartepunt ligt in het midden. Door de plaatsing en variatie van de grootte van de balkons, verloopt het beeld van luchtig op straat naar zwaar in het midden naar wederom luchtig in de wolken.

Meer weten? Lees het artikel van collega’s Alexandros Glias en Maurice Prumpeler op Cement online.